Candidații dădeau șpaga, apoi lăsau lucrările goale. Asistentă: ”Am fost proaste, în ….. mamii lor, că trebuiau luați câte 10.000 de euro!”

Procurorii DNA au reținut, în urmă cu câteva zile, pe managerul Serviciului de Ambulanță Județean Neamț, alături de două asistente, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (vezi aici).

Din rechizitoriul cosultat de jurnaliștii de la ziarul Realitatea Nemțeană, au reieșit aspecte care arată cât de putred este sistemul medical dacă este să ne raportăm la felul în care se fac angajările.

Dacă vă întrebați ce fel de oameni ajung în sistemul medical de urgență și cât de capabili sau cât de pregătiți sunt, puteți citi mai jos o parte din rechizitoriul făcut public de către Tribunalul Bacău.

Procurorii au arătat că ”tarifele” pentru fiecare post scos la concurs erau de 5.000 de euro de fiecare candidat pentru postul de asistent sau șofer, la care se mai adăugau încă 1.000 euro, ”prețul” celor două asistente care se ocupau de întreaga procedură.

Din interceptarea celor două asistente reținute, se observă nemulțumirea acestora față de  cuantumul șpăgii primite dar și de faptul că majoritatea candidaților care dădeau banii erau total nepregătiți, iar cele două trebuiau să le completeze lucrările de la proba scrisă.

Astfel, una din asistente a sunat-o pe cealaltă, plângându-se de faptul că la proba practică trebuie să pice mai mulți candidați care nu au ”cotizat”: ”Tu-ți dai seama că în momentul în care eu nu-i pic la practică, el (n.r. managerul SAJ) pe mine m-o zburat? Pa! Am plecat acasă, tu ascultă-mă ce-ți zic eu.”

”Îs plină de draci și de nervi, știi, numai c…t, păi îți dai seama că ăștia au lăsat foile goale. Foarte slab, o făcut șapte întrebări, fă, din 50! Șapte întrebări!? Dă-i în morții mamii lor!

Și eu vreau să zic că niște teze am mai corectat eu, că nu aveam de unde să-i scot, să le dau minim 6. Nu am avut de unde! Nu o știut nimica, băi, o lăsat foaia chiar goală! Îs nesimțiți de-a dreptul! O știut că au dus banii și i-o durut în p…, i-o durut în p…!”

În același timp, asistenta se plânge de faptul că trebuia să facă toate aceste ilegalități, iar șpaga o lua managerul: ”Îmi tremură stomacul, pentru că am fost proaste de-o viață! Am fost proaste, în ….. mamii lor, că trebuiau luați câte 10.000 de euro, mânca-ți-aș gurița ta, nu vii și-mi rânjești și te ridici după o oră. Nici măcar nu a stat o oră.”

În dialogul dintre cele două asistente, acestea se plâng de nerecunoștința candidaților, care nu le-au oferit nimic, deși ele se ocupau de intermediarea banilor către managerul instituției: ”Și încă o chestie, dacă eu ți-am spus că el vrea atâta, tu pe lângă asta n-ai considerat că trebuie, poate vreau și eu să-mi iau un parfum?”

În flagrantul făcut de procurorii DNA, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Neamț a fost percheziționat la o spălătorie auto după ce primise șpaga de la asistente.

Acesta le-a declarat anchetatorilor că are asupra lui doar 1.750 de euro în portofel și un plic primit de la una din asistente în care nu știe ce se află. În afară de cei 40.000 de euro din plic și banii din portofel, au mai fost găsiți 3.500 lei, iar la percheziția de acasă s-au mai găsit în câteva borsete 51.400 de euro și 75.000 lei.

În același timp, s-au efectual percheziții și la sediul instituției, unde la una din cele două asistente a fost găsită cu suma de 5.000 de lei în geantă, pe care a declarat că i-a scos de la bancomat și alți 3.500 lei care ar fi reprezentat salariul soțului.

Polițiștii au observat că aceasta încearcă să ascundă ceva în buzunarul pantalonilor, ea explicând că acolo își ține absorbantele. În fapt, s-a descoperit că era un teanc de bancnote. Asistenta a precizat că mai are 500 de euro pe care i-a dat mama ei și încă 4.000 de euro, tot de la mama acesteia.

Anchetatorii au numărat banii, reieșind că asupra ei avea o sumă de 6.000 de euro și 13.400 lei. La o percheziție mai amănunțită, efectuată de către o femeie polițist, au mai fost descoperiți încă 2.500 euro ascunși în pantoful drept, informează sursa citată.

Atât managerul SAJ Neamț cât și cele două asistente se află în arest preventiv. Avocatul managerului a declarat că își dorește ca clientul său să fie trimis în arest la domiciliu pentru că este bolnav și nu suportă arestul, fiind proaspăt operat, iar banii descoperiți la percheziții erau ”munciți, strânși pentru zile negre”.

Una din cele două asistente a spus că are cazierul curat, banii găsiți de anchetatori fiind de pe urma vânzării unei mașini. Aceasta a mai precizat că e operată de varice, suferă cu ochii și are doi copii de întreținut la facultate,

Cealaltă asistentă a cerut clemență judecătorilor având în vedere că și-a recunoscut faptele și regretă ”până la lacrimi” cele întâmplate. Aceasta a precizat că lucrează de 21 de ani în instituție și are de crescut un copil de 17 ani, iar faptele le-a comis de frică să nu fie dată afară de managerul instituției.