Capul sus! Resturi de la o rachetă urmează să cadă pe Pământ în următoarele zile

Resturi de la o rachetă chineză riscă să cadă pe Pământ în următoarele zile după ce aparatul de zbor a fost utilizat pentru lansarea primului dintre cele trei elemente ale noii staţii spaţiale a Chinei.

Experţii în domeniul spaţial au avertizat asupra unei reintrări „necontrolate” în atmosfera Pământului a componentei cu o greutate uriașe, mai exact de 20 de tone, a vehiculului de lansare.

Designul rachetei Long March 5B ar putea să nu permită secţiunii principale a acesteia să fie dirijată şi să îşi menţină traiectoria pentru a cădea în apă la punct prestabilit.

Astrofizicianul Jonathan McDowell de la Centrul de Astrofizică Harvard & Smithsonian din Cambridge, Statele Unite, a declarat că „nu ştim unde” va avea loc reintrarea în atmosfera terestră. „În cel mai rău caz (ar fi) ca un mic accident de avion, dar care se va întinde în linie pe sute de kilometri„, a precizat acesta, citat de presa națională.

McDowell spune că nu se ştie câte fragmente vor rămâne după reintrarea în atmosferă a rachetei, acesta precizând că vor fi „suficiente pentru a provoca daune„.

McDowell a criticat noua rachetă a Chinei spunând că aceasta nu este conformă cu standardele actuale.

Alte ţări care au lansat rachete s-au asigurat că cea mai mare parte a resturilor acestora nu au rămas pe orbită, ci au fost plasate pe o traiectorie prestabilită pentru a se prăbuşi în apă.

Racheta a lansat cu succes joia trecută modulul central Tianhe („armonie celestă”), cu o greutate de 22 de tone, al staţiei spaţiale. Evenimentul a marcat începutul construcţiei propriei staţii spaţiale a Chinei.