Carabelea anunță că va dărâma podul de la Spital și-l va construi din nou! Câteva luni, traficul va fi blocat

Proaspăt întors din India, unde timp de 9 zile a avut un schimb de experiență deosebit de consistent, primarul de Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, a anunțat în cadrul unei emisiuni TV că podul din zona Spitalului Județean, de la Pietricica, urmează să fie dărâmat și reconstruit din nou.

Anunțul a stârnit stupoare în mediul online și nu numai, pentru că niciodată nu au apărut în spațiul public semnale că acel pod ar reprezenta un adevărat pericol și trebuie unul nou.

Celălalt pod, de la Piața centrală, avea nevoie urgentă să fie reconstruit și s-au făcut demersuri încă de pe vremea în care Chtic era la cârma orașului, dar despre cel de la Pietricica nu au fost discuții în acest sens.

Mai mult decât atât, nici Inspectoratul de Stat în Construcții și nici Apele Române nu au făcut solicitări prin care să se demonstreze că acel pod are nevoie urgentă să fie reconstruit.

Nu doar în Neamț, ci în toată țara majoritatea podurilor sunt construite în anii comunismului și ar trebui, în timp, ca toate să fie supuse unor reabilitări, dar atât timp cât un pod nu reprezintă un pericol iminent pentru siguranța în trafic sau pentru siguranța populației, nu e cazul să investești sume considerabile de bani în așa ceva.

Mai mult ca sigur, prin sertarele primăriei condusă de Carabelea, se află o expertiză tehnică făcută de o societate comercială care ar putea recomanda reabilitarea podului respectiv. Pentru că orice expertiză făcută la orice pod din județ construit înainte de 1989, recomandă reabilitare.

Probabil ăsta este interesul, de a se aloca niște bani în anumite șantiere pentru a se dărâma și reconstrui din nou, chiar dacă nu reprezintă o situație de forță majoră. La o primă vedere, podul de la Pietricica chiar este unul din cele mai trainice construite.

Primarul Carabelea anunță că acest pod fa fi dărâmat în primăvara anului viitor, după ce se vor termina lucrările celui de la Piața centrală.

Dărâmarea și reconstruirea va dura câteva luni bune, poate mai bine de jumătate de an, iar dacă până acum ați considerat că traficul din oraș este infernal, să vedeți cum va fi atunci!

Practic, blocarea totală a intersecției de la spital va face ca pentru câteva luni de zile traversarea orașului să se facă prin două trasee ocolitoare: pe varianta orașului sau prin fața magazinului Unic, unde traficul este deja catastrofal.

Mai multe voci avizate din oraș discută despre faptul că anumite lucrări trebuie făcute nu pentru că ar reprezenta un o necesitate, ci pentru ca niște firme abonate la banul public să încaseze niște bani.

Exemplu cel mai proaspăt este cel al societății care lucrează pe dealul Cozla pentru primărie pe un contract de 4,4 milioane de lei și care a deversat betonul umed printre copaci, iar Primăria a încercat să ”salveze” situația acoperind cu pământ betonul care a apucat să se întărească (vezi aici).

Revenind la podul de la Pietricica, rămâne să adresăm o simplă întrebare, către pereți, evident: chiar este nevoie de dărâmarea lui?

sursa video: TeleM Iasi