Carabelea, despre stațiile în care oamenii sunt plouați și stropiți: ”nu au fost proiectate ca adăposturi de vreme rea”

Primarul municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, cel pe care îl vedem mai des în emisiunile online decât la primărie, a încercat, fără succes, să spargă mitul stațiilor de 60.000 de euro, spunând că ele nu costă chiar atât și că au mai fost costuri de săpat, legat, plimbat hârtii și proiectare.

Ca să închidem subiectul în privința costului, îl mai anunțăm încă o dată pe profesorul și primarul Carabelea că matematica este cât se poate de simplă:

Publicitate

4.808.000 de euro de împărțit la 80 de stații de autobuz = 60.100 de euro, costul final al unei stații montate. Punct!

Știm că aceste stații, care costă fiecare cât un apartament într-o zonă bună din oraș, atârnă ca o piatră de moară de gâtul primarului, dar așa-i când îți asumi proiecte făcute de alții și le treci în dreptul tău la capitolul realizări.

O femeie i-a expus primarului că aceste stații care au costat atât de mult nu oferă un minim confort, ajungând să fie luată de vânt în timp ce aștepta în stație, Carabelea i-a răspuns sec că ”aceste stații nu au fost proiectate ca adăposturi de vreme rea.”

Evident că oamenii i-au replicat, spunându-i că rolul stațiilor de autobuz este să te protejeze de ploaie, de vant etc. până la venirea autobuzului și nu putem spera doar la vreme bună, din moment ce avem 4 anotimpuri.

Amintim că o firmă din Dumbrava Roșie a câștigat licitația pentru construcția și montarea a 125 de stații de autobuz smart în municipiul Constanța, cu 14.200 de euro/bucată.

Potrivit caietelor de sarcini, stațiile de autobuz au următoarele dimensiuni: L 4.000 mm, l 1.500 mm, î 2.500 mm. Stațiile trebuie să permită dotări cu kit elemente SMART și conectivitate la iluminat.

Ele sunt prevăzute cu o structură metalică alcătuită din profile de oțel inoxidabil. Partea din spate și cele două laterale sunt închise cu sticlă securizată care asigură protecție la lovire.

Tabla tavanului interior este decupată pentru a permite iluminarea corespunzătoare pe timp de noapte. Elementele de îmbinare sunt realizate din oțel inoxidabil oferind astfel protecție împotriva acțiunilor corozive și a mediului salin.

Refugiile sunt dotate cu panouri de informare și cu bănci cu spătar și șezut din lemn, sigure și rezistente în timp.

Prețul cu care societatea Belmar Prod din județul Neamț a câștigat licitația a fost de 1.777.150 lei euro fără TVA, însemnând un preț de 14.200 euro pentru fiecare stație.

Un alt exemplu de bune practici în administrație este comuna prahoveană Brazi, care a achiziționat 11 stații de autobuz având la bază un model din Dubai, prevăzute cu cu aer condiționat, uși glisante acționate electric, monitor cu flux de știri locale, totul la prețul de 8.000 de euro/buc.

Publicitate