Cât e adevăr și cât e minciună în cazul asistentului acuzat că a agresat o minoră în ambulanță

Un asistent medical de pe ambulanţă este acuzat că a agresat se.xual o fată de 17 ani din comuna teleormăneană Pietroşani, care sunase la 112 pentru că avea simptome de răceală.

„La data de 27 ianuarie, poliţiştii din cadrul Secţiei nr.12 Poliţie Rurală Zimnicea au fost sesizaţi de către o femeie din comuna Pietroşani, judeţul Teleorman, cu privire la faptul că, în noaptea de 25/26 ianuarie, fiica sa în vârstă de 17 ani ar fi primit îngrijiri medicale de la un echipaj al unei ambulanţe Teleorman, neconforme cu simptomele declarate.

Publicitate

În fapt, mama minorei a sesizat că asistentul medical sosit la faţa locului nu ar fi procedat corespunzător la acordarea de îngrijiri medicale conform simptomelor şi ar fi dezbrăcat minora în vârstă de 17 ani”, precizează IPJ Teleorman, potrivit Agepres.

Poliţiştii efectuează cercetări pentru a stabili ce s-a întâmplat în acest caz.

Carmen Dumitrescu, jurnalist la investigatoria.ro, a relatat pe pagina de Facebook cum au stat lucrurile de fapt…

”Zilele trecute a apărut o situație incredibilă în Teleorman. Un asistent medical era acuzat că ar fi abuzat se.xual o minoră în ambulanță. Eu am primit o copie a plângerii făcute de minoră și prima reacție a fost: „Așa ceva e absolut îngrozitor!”

Am remarcat, însă, că la 16 ani ai ei, fata nu știa să scrie… De ce e important? Citiți mai departe!

Am așteptat să-mi treacă prima reacție, că presa nu se face subiectiv. În plus, e extrem de important, înainte de a publica un subiect, oricât de fierbinte ar fi el, să dai cuvântul inclusiv celui acuzat. A, dacă nu vrea ăla să vorbească, e ok. Dar dacă vrea, cum a fost cazul acesta, nu poți scrie subiectul înainte să discuți cu acuzatul. Ce s-a întâmplat, de fapt?

Ei bine, copila de 16 ani nu era prea educată. Și, acuzând febră și dureri de burtă, e firesc să te gândești, ca salvator, la o sarcină extrauterină, la o infecție genitală, etc. Și, pentru că fata a refuzat să meargă la spital, omul i-a făcut un control. Lângă ambulanță era familia fetei.

Evident, i-a pus și întrebări legate de viața se.xuală. Și, pentru că fata nu înțelegea termenii medicali, omul a întrebat pe înțelesul ei. Pudică din fire, fetei nu i s-a părut normal. Și a interpretat consultul ca pe un abuz.

Iar părinții, în loc să-i explice asta, că presupun că mama ei a fost măcar o dată la ginecolog, i-au dat apă la moară, intensificând îngrijorarea fetei și construind astfel, inutil, o traumă.

Presa a preluat inițial doar părerea familiei fetei. Am văzut cum *** făcuse o emisiune întreagă despre „abuzul din ambulanță”, prezentând unilateral opinia familiei. Când șoferul ambulanței a intrat în direct să explice că în ambulanțe se mai fac și controale de genul ăsta, ba chiar se mai aduc și copii pe lume, moderatoarea emisiunii s-a făcut că nu înțelege. Adevărul îi strica subiectul.

Ulterior, în presa locală din Teleorman au apărut și declarațiile asistentului medical, care a explicat cum și de ce. Prea târziu, însă. De obicei, mentalul colectiv reține prima variantă a unei povești. Oricâte completări ar veni ulterior, omul ăla rămâne cu o ștampilă oribilă, fără a fi avut vreo vină. Cine plătește pentru ștampila aia? Nu știm.

Pentru că jurnalismul nu presupune să publici varianta șocantă a poveștii, pentru că aduce trafic. Ci să publici povestea adevărată, mai presus de interesele celor care au dorit-o publică în schema jocurilor de putere din instituțiile de stat. Să întrebi pe toată lumea, să te asiguri că nu nenorocești un nevinovat doar ca să faci tu câteva like-uri în plus.

Nicio presă serioasă din lumea asta n-ar fi procedat așa. Dar dacă, prin absurd, ar fi făcut-o, ar fi retras articolele și ar fi prezentat scuze publice omului acuzat fix aiurea.

Pentru că subiectul real e: „Uite cum lipsa de educație sexuală în rândul tinerilor poate duce la acuzații aberante de abuz”. Dar nu mai sună la fel de bine ca „Abuz se.xual în ambulanță „, nu? – a fost mesajul lui Carmen Dumitrescu.

Publicitate