Cât mai câștigă un preot în România și care este salariul Patriarhului Daniel

Presa centrală a scris despre Patriarhul Daniel, care în calitate de lider al Bisericii Ortodoxe Române, beneficiază de un salariu lunar de aproximativ 25.000 de lei.

Acest venit, conform datelor publice, plasează Patriarhul într-o poziție financiară comparabilă cu cea a unui președinte de Senat sau a unui președinte al Camerei Deputaților și este de aproximativ cinci ori mai mare decât salariul unui preot obișnuit.

Publicitate

Datele privind veniturile Patriarhului Daniel au stârnit discuții în rândul opiniei publice, punând în lumină discrepanțele financiare dintre ierarhii bisericești și preoții de rând. În comparație, salariile preoților din România în anul 2022 au fost stabilite în conformitate cu legea salarizării unitare, ținând cont de nivelul de studii și vechimea în funcție.

Astfel, în anul 2022, un preot cu studii superioare de gradul I primea un salariu minim brut de 4.000 de lei, iar unul de gradul II, 3.900 de lei. Un preot definitiv beneficia de un salariu de 3.850 de lei, în timp ce unul la început de carieră câștiga 3.700 de lei lunar.

Preoții cu studii medii de gradul I aveau un salariu de 3.700 de lei, iar cei definitivi, 3.650 de lei în 2022. Un preot debutant cu studii medii câștiga doar 3.550 de lei. În contrast, un episcop atingea venituri lunare de peste 5.000 de lei, în timp ce Mitropolitul beneficiază de un salariu mai mare, ajungând la 7.500 de lei lunar. Patriarhul, conform informațiilor din 2022, câștiga peste 8.000 de lei pe lună.

Publicitate