Caz halucinant: polițiștii refuză să ia măsuri în cazul unui câine chinuit, iar salvatoarea este sancționată

Un caz de neglijare a unui câine în comuna Horlești din județul Iași a stârnit controverse serioase, după ce polițiștii din Miroslava au refuzat să ia măsuri chiar și după ce au citit legea privind tratamentul animalelor.

Situația a ajuns la un nivel uluitor atunci când cea care a încercat să salveze câinele a fost sancționată pentru apel abuziv la 112, informează reporteris.ro.

Publicitate

Cristina Munteanu, o locuitoare din zonă, a făcut prima sesizare la 112 pe 30 noiembrie 2023, după ce a găsit un câine legat în mijlocul câmpului, lângă o stână din comuna Horlești.

Câinele se afla într-o stare deplorabilă, fără adăpost, hrană și apă. În ciuda intervenției ei și a sesizării, polițiștii au considerat că stăpânul respectă prevederile legislative în vigoare cu privire la îngrijirea animalului.

„Este greu de descris starea în care se afla cățelul și toate emoțiile care te cuprind când vezi așa ceva. Un suflet legat în câmp, vânt cumplit, frig, umezeală. Iar el stătea pe pământ, nu avea nici măcar o mână de paie sub el, un acoperiș improvizat, ceva cât de cât.

A înfulecat ce i-am dat în câteva secunde. Nu avea un strop de apă în bucata aia de butoi de lângă el, i-am dat și apă. M-am gândit să îl dezleg, dar mi-a fost frică să nu mă muște, era destul de agitat, plus că mai era unul liber prin zonă care mă înconjura destul de amenințător.

M-am întors acasă, nu știam ce să fac, am postat pe o rețea de socializare și am cerut ajutor. Am fost sfătuită să sun la 112. Și am sunat”, a spus Cristina Munteanu.

Cu toate că Munteanu a făcut eforturi pentru a-i aduce la cunoștință polițiștilor condițiile în care se afla câinele, aceștia au refuzat să ia măsuri și au amenințat-o cu amendă pentru apel abuziv la 112.

Într-o întâlnire ulterioară cu reprezentanții Secției de Poliție Miroslava, salvatoarea a simțit lipsa totală de empatie din partea autorităților.

Răspunsul oficial primit de la IPJ Iași este halucinant: câinele este îngrijit așa cum scrie în lege, iar organele de poliție și-au desfășurat activitatea în conformitate cu prevederile legale.

Ce spune Legea protecției animalelor

Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor prevede clar care sunt obligațiile deținătorilor de animale și ce reprezintă rele tratamente aplicate acestora:

Art. 5. -(1) Deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele:

a) un adăpost corespunzător;
b) hrană şi apă suficiente;
c) posibilitatea de mişcare suficientă;
d) îngrijire şi atenţie;
e) asistenţă medicală.

(2) Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi.

Art. 6. – (1) În sensul prezentei legi, prin rău tratament se înţelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum şi neasigurarea condiţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1).

Publicitate