“Ce ai face daca iti e copilul pe moarte si singurul care te poate ajuta e un interlop?”

Testarea psihologică a viitorilor magistrați a devenit subiectul unor critici aprinse, după ce candidații au făcut publice întrebări privind aspecte personale și de sănătate aparent nepotrivite pentru procesul de selecție.

Se afirmă că accentul s-ar fi pus mai mult pe rezultatele testului psihologic decât pe cunoștințele juridice ale candidaților.

Publicitate

Printre întrebările controversate se numără interogări despre viața sexuală a candidaților și preferințele lor în privința practicilor sexuale neobișnuite. De asemenea, s-au ridicat semne de întrebare cu privire la relevanța unor chestiuni precum tranzitul intestinal al candidaților, întrebări care au stârnit indignare în rândul participanților.

Fosta candidată la concursul pentru Institutul Național al Magistraturii (INM), instituție sub coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii, a pus sub semnul întrebării importanța detaliilor privind tranzitul intestinal și viața sexuală a viitorilor magistrați. Ea a întrebat retoric: „Este chiar atât de importantă textura excrementelor viitorilor magistrați?”

“Nu inteleg de ce ar trebui sa te pregatesti pentru o testare psihologica. Nu inteleg de ce trebuie sa existe un manual care sa te invete cum sa raspunzi la intrebarea “l-ai citit pe Balzac?”.

Nu stiu daca sunt firesti intrebarile despre viata sexuala sau despre ce ai face daca iti e copilul pe moarte si singurul care te poate ajuta sa il salvezi e un interlop.

Nu este cazul sa acuzati psihologii examinatori pentru numarul candidatilor respinsi cat timp nu cunoasteti care este profilul avut in vedere de comisia de examinare”, spune Adriana Stoicescu.

Judecătoarea Adriana Stoicescu de la Curtea de Apel Timișoara a criticat testarea psihologică, afirmând că nu ar trece nici ea însăși această probă.

Ea a subliniat că job-ul în magistratură nu poate fi redus la un interviu de 15 minute și că întrebările despre viața sexuală sau situații ipotetice neobișnuite nu sunt relevante pentru identificarea vocației în magistratură.

În replică, Consiliul Superior al Magistraturii a denunțat o „campanie mediatică negativă” și a menționat că psihologii desemnați pentru testare au fost numiți printr-o hotărâre a Plenului CSM.

Instituția a subliniat că bateriile de teste sunt avizate de Colegiul Psihologilor din România și că nu există diferențe față de concursurile anterioare. De asemenea, CSM a menționat că profilul candidaților este stabilit de comisia de examinare.

Publicitate