Cea mai mare dobândă din UE la un credit, descoperită în România, la un împrumut de 180 Euro

În România a fost identificată una dintre cele mai mari dobânzi anuale efective (DAE) din întreaga Uniune Europeană (UE) – 30.341% (treizeci de mii trei sute patruzeci și unu la sută), conform un studiu privind piața creditelor din țara noastră, derulat în perioada iunie-august 2020, de Asociația „Credere”, la solicitarea Finance Watch Bruxelles, informează Libertatea.

Potrivit cercetării, creditul respectiv era de 180 de euro și a fost acordat de o instituție financiar-nebancară (IFN) – Hora Credit – pe o perioadă de 30 de zile. „La creditul de 180 de euro, după 30 de zile clientul trebuia să ramburseze 320 de euro.

Practic, 140 de euro în plus. Dacă depășea cele 30 de zile, interveneau penalități foarte mari, astfel încât ajungeai la acele costuri uriașe. Cei de la Hora au cel mai mare DAE de pe piață”, a explicat pentru Libertatea Dorin Tănase, președintele asociației Credere.

Acesta a mai explicat că, de obicei, credite sub 200 de euro pe termen scurt iau persoanele vulnerabile, care au nevoie disperată de bani și care de multe ori întârzie plata, ajungând să li se aplice penalitățile. Libertatea a solicitat un punct de vedere și din partea Hora Credit.

Până la ora publicării articolului, nu am primit un răspuns. Studiul a analizat comportamentul a 10 bănci și 14 IFN-uri, identificând mai multe probleme referitoare la încălcarea legislației în vigoare, se arată într-un comunicat al Asociației „Credere”.

Printre acestea, se numără ambiguitatea și ascunderea unor costuri sau îndreptarea consumatorilor către produse de creditare mai scumpe. De asemenea, au fost identificate elemente de dezinformare a consumatorului și de publicitate înșelătoare.

Citeşte întreaga ştire: Cea mai mare dobândă din UE la un credit, descoperită în România: peste 30 de mii la sută pentru un credit de 180 de euro