Cel mai scump ardei iute din lume se cultivă la Iași. Un kilogram costă cât o garsonieră!

Aji Charapita este un soi de ardei iute cultivat în Peru, iar începând cu 30 octombrie, va fi cultivat și expus vizitatorilor în Grădina Botanică a Univeristății Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Prețul ardeiului, foarte căutat în restaurantele de lux, variază între 11.000 și 25.000 de dolari kilogramul, scrie Adevărul.

„Noutatea, la ediţia de anul acesta a expoziţiei, este prezentarea celui mai scump ardei din lume ca preţ, la nivel de kilogram, anume 25.000 de dolari. Acesta se numeşte Aji Charapitas şi este un soi creat în Republica Peru, dar care nu este atât de iute precum este soiul Carolina Reaper.

Publicitate

El este, undeva, apreciat la 30.000-40.000 de unităţi Scoville. Acesta reţine prin gustul cu totul şi cu totul special, un gust dulceag, anume o aromă de citrice, uşor acrişor”, explică prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iaşi, pentru Adevărul.

De câţiva ani au început să fie cultivaţi şi în Europa, însă cu mare dificultate, pentru că se adaptează foarte greu la condițiile climatice de aici. Aceştia diferă de celelalte soiuri de ardei iuţi, având forma unor boabe de mazăre. Este vorba de un soi de ardei foarte căutat de restaurantele de lux, acestea fiind livrate sub formă de pudră de boia.

Cel mai scump ardei iute din lume, cultivat și expus la Iași. 25.000 de dolari pentru un kilogram

Primele soiuri de ardei în topul iuțelii, dar și ardeiul de lux vor fi expuse publicului la Grădina Botanică Atanasie Fătu din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. „Ceea ce este interesant, la fel ca în ediţiile anterioare, ţinând cont de gradul de iuţeală legat de unităţile Scoville, noi prezentăm acei ardei «campioni mondiali», anume cei mai iuţi.

Şi avem în continuare primele trei locuri la nivel mondial, la noi în Grădina Botanică din Iaşi. Recordurile noastre nu au fost detronate şi aici vorbim de două milioane de unităţi Scoville, grad de iuţeală, aşa cum se măsoară cu tehnicile de acum”, a mai precizat prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Scara Scoville este modalitatea prin care se măsoară iuțimea unui ardei și variază de la 0, cum este în cazul ardeiului gras și poate ajunge chiar și la 2,2 milioane de unități Scoville, cum este cazul ardeiului Carolina Reaper.

Publicitate