Cioban: ”Un coleg de la Piatra-Neamţ a făcut un contract cu patru ciobani din Bangladesh“

Fermierii români se plâng de o criză de ciobani fără precedent. Mulţi ajung chiar să sacrifice din animale fiindcă nu are cine să le mulgă sau să le îngrijească.

Cei mai mulți tineri preferă să păzească oile, dar în străinătate, asta deși în România salariile au crescut destul de mult, informează stiridiaspora.ro.

Publicitate

Deşi li se oferă salarii de câteva mii de lei, tinerii din sate fug de ciobănie. Botoşaniul este unul dintre judeţele din România unde oieritul este o tradiţie ancestrală.

Ionică Nechifor, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de ovine Moldovovis şi director al Staţiunii de Cercetare Popăuţi din Botoşani, spune că această criză a ciobanilor a devenit critică.

Pe de o parte, tinerii satelor preferă să fie ciobani în străinătate, iar de cealaltă parte, cei rămaşi nu sunt suficient de pricepuţi sau eficienţi pentru a satisface nevoile fermierilor, la stână.

„S-a creat aşa o isterie, în sensul ăsta, pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor, dar cei mai tineri iau drumul străinătăţii“, spune Nechifor, citat de Botoșăneanul.ro.

Deficitul de ciobani a depăşit deja pragul de 50% la nivelul întregului judeţ. Toţi fermierii lucrează, în cele mai fericite situaţii cu jumătate din efectivul necesar la o stână. „Eu cred că la ora actuală suferim de 50% lipsă îngrijitori la animale.

Cel puţin la staţiunea de cercetare, dacă eu aş avea nevoie în organigramă de 11 îngrijitori, în realitate nu am decât 5! Vă daţi seama cum ne descurcăm…“, adaugă fermierul botoşănean.

În disperare de cauză, sunt fermieri din Moldova care sunt dispuşi să aducă ciobani din Asia. „Un coleg de la Piatra Neamţ a făcut un contract cu patru cioabani din Bangladesh“, susţine Ionică Nechifor, potrivit sursei citate.

Fermierii din România se plâng că, în ultima vreme, nu mai găsesc oameni și nu au pe cine să angajeze, deși oferă salarii mari. Se oferă salarii enorme, însă nu există persoane doritoare să muncească pentru fermieri.

„Le dăm salarii, le dăm condiții şi dacă nu-i convine ceva, zice: mâine plec. Caută-ţi om că am plecat!”, explică Irimia Ion, fermier.

„Salariu de 1.500 de euro. Dar el nu face nimic. Doar dă cu bâta şi păzeşte oile. Are câine de întors, el doar dă comandă. Eu mă duc să-mi cumpăr telemea, caş, că nu am cu cine să mulg oile.

Sunt puturoşi! Mai bine stau pe ajutorul social de la stat!. Muncitorii vin pentru perioade scurte. Nu mai vrea nimeni zootehnie. Poţi să le dai cât le-oi da. Am avut unul după altul, vin, stau o lună, două. Sau poate o săptămână. Apoi nu îi mai găseşti. Dacă vine şi îmi zice 1.000 de euro, atât îi dau! Să facă treabă!”, spune și fermierul Lucian Mureșan.

Publicitate