Clujul Verde, 100 ha de noi parcuri. Boc: „Chiar dacă mă înjură lumea, luăm de la şoferi şi dăm la pietoni”

Primăria Cluj-Napoca a prezentat, în cadrul seriei de consultări pentru stabilirea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, planurile pentru Clujul Verde. Investiţiile se ridică la 100 de milioane de euro, bani europeni, iar clujenii se vor putea relaxa în peste 100 hectare de parcuri noi. 

1. 100 ha de noi parcuri în oraş, 100 de milioane de euro investiţie
2. 100.000 de noi arbori plantaţi până în 2030
3. Coridoare verzi – Canalul Morii, Someş, Becaş şi Nadăş
4. Transport verde nepoluant – autobuze, troleibuze, metrou, tren metropolitan
5. Spaţii pietonale şi nu pentru maşini, piste de biciclete
6. Staţii mobile de măsurare a calităţii aerului şi modernizarea celor existente

Sper că oraşul nostru a înţeles acest lucru, chiar dacă mă înjură lumea că luăm de la şoferi şi dăm la pietoni. În cadrul dezbaterii publice am subliniat că viitorul mobilității se conturează prin transportul public eficient și transport alternativ mașinilor personale. Până în 2026 transportul în comun din Cluj-Napoca va deveni 100% nepoluant, electric.

Astăzi deja jumătate din flota de transport a orașului este verde, nepoluantă. În acest sens, primăria introduce în continuare troleibuze, tramvaie noi, autobuze electrice. În același timp, continuăm proiectul pentru metrou și tren metropolitan„, a declarat primarul Emil Boc, citat de zcj.ro.

Clujul VERDE: parcuri noi în fiecare zonă a orașului și 100.000 copaci plantați. Calitatea vieții în Cluj-Napoca are la bază trei dimensiuni fundamentale: verde, digitală și de reziliență, urmând direcția generală de dezvoltare a orașelor europene.

Importanța dimensiunii „verzi” a orașului, în special în aceste timpuri de schimbări climatice accentuate, este subliniată în SIDU – Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Clujului până în 2030, fiind și tema dezbaterii publice desfășurate ieri în cadrul CIIC.

Obiectivele Primăriei Cluj-Napoca sunt clare: – 100 hectare noi spații verzi; – 100.000 noi arbori plantați; – coridoare verzi de mobilitate sustenabilă pe malurile cursurilor de apă din Zona Metropolitană Cluj; – transport verde nepoluant; – spații pietonale și piste de biciclete extinse; – rețele de senzori și stații mobile de măsurare a calității aerului, apei și solului.

În cadrul dezbaterii publice am subliniat, de asemenea, că viitorul mobilității se conturează prin transportul public eficient și transport alternativ mașinilor personale. Până în 2026 transportul în comun din Cluj-Napoca va deveni 100% nepoluant, electric: astăzi deja jumătate din flota de transport a orașului este verde, nepoluantă.

În acest sens, Primăria Cluj-Napoca introduce în continuare troleibuze, tramvaie noi, autobuze electrice. În același timp, continuăm proiectul pentru metrou și tren metropolitan.

Publicitate