COLECTIV 5 ANI. Un site întreg cu dezvăluirile despre infecțiile și corupția din spitale

Libertatea și GSP reamintesc astăzi publicului, într-un site special, lansat cu ceva vreme în urmă, faptele pe care presa le-a descoperit și pe care nici acum justiția nu a decis dacă să le pedepsească sau să le absolve.

La cinci ani după dezastru, nu există nici măcar un proces cu sentință finală!

Publicitate

Pe 30 octombrie 2015, România era martora unei tragedii și a unei manipulări organizate de conducătorii Ministerului Sănătății, ai primăriilor și ai spitalelor.

Această minciună, că putem trata pacienții ca în Germania, a dus la pierderea de vieți. La doar câteva zile, pe 2 noiembrie, începeau dezvăluirile jurnaliștilor de investigație. Un an întreg, aproape zi după zi, oamenii au început să înțeleagă de ce sistemul românesc de sănătate e neputincios.

Cazuri concrete de minciună, abuz și corupție, documente și înregistrări audio, în serie, despre hoții și filmări nemaîntâlnite cu viermii din spitale au făcut publicul să-i împingă pe unii guvernanți și șefi din sănătate la demisie, pe alții i-a adus în instanță, după cum mulți au rămas pe poziții.

Toate aceste dezvăluiri n-ar fi fost posibile fără curajul a zeci de surse, dintre care unele au decis să-și facă publică identitatea, precum Camelia Roiu, medicul de la Spitalul de Arși, sau Nicoleta Ciobanu și Laura Nițu, de la Spitalul Malaxa, condus de Florin Secureanu. Alte surse, care merită același respect din partea publicului, au ales să-și păstreze identitatea nedezvăluită.

În site-ul special dedicat evenimentului de la Colectiv și mișcării sociale care a urmat puteți găsi sute de episoade ale investigațiilor, cu cele mai importante dezvăluiri.

Procurorii au cules probe, cazurile au ajuns în instanță, dar justiția nu le-a clarificat nici acum, pe niciunul, nici nu a pedepsit inculpații, nici nu i-a achitat. Chiar azi, pe 30 octombrie 2020, se așteaptă un eventual verdict definitiv în cazul Hexi Pharma.

Aici puteți vedea cum s-a desfășurat o parte importantă a vieții noastre ca societate.

Publicitate