Comisar de poliție arestat! Falsifica probe pentru a proteja interlopii

Un ofițer de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bacău, comisarul Vasile Călin, este acuzat de procurori că, încă din 2019, a falsificat probe în dosare penale care vizau o periculoasă grupare infracțională din municipiul Onești, în scopul de a-i scăpa pe membrii acesteia de răspunderea penală.

Arestat preventiv pentru 30 de zile, alături de alte trei persoane, acesta este cercetat pentru infracțiunile de favorizarea făptuitorului și fals intelectual.

Publicitate

Conform informațiilor furnizate de Direcția Generală Anticorupție (DGA) marți, 23 ianuarie, ofițerul Călin, care activează la Poliția Onești din 2005, ar fi sprijinit gruparea infracțională cunoscută sub numele de „Mîrza” timp de cinci ani.

Procurorii susțin că acesta ar fi falsificat probe și ar fi omis intenționat să includă anumite dovezi în dosarele penale, îngreunând astfel anchetele și contribuind la prescrierea faptelor în unele cazuri.

„Urmărirea penală vizează săvârșirea de către mai multe persoane (membri ai grupării «Mîrza» din municipiul Onești), în perioada 2019 – până în prezent, a numeroase infracţiuni de loviri și alte violențe, influențarea declarațiilor, amenințare, tulburarea ordinii și liniștii publice și răzbunarea pentru ajutorul dat justiției”, precizează comunicatul emis de DGA.

Percheziții au fost efectuate la domiciliul polițistului și al altor trei indivizi fără calitate specială pe 16 ianuarie. Ulterior, cei patru inculpați, inclusiv comisarul Vasile Călin, au fost arestați pentru 30 de zile, conform deciziei Tribunalului Bacău.

Cu toate acestea, aceștia au contestat măsura arestării preventive, iar cererea lor a fost respinsă luni de către magistrații aceluiași tribunal.

Autoritățile continuă ancheta pentru a stabili întinderea și amploarea implicării ofițerului de poliție și a celorlalte persoane în activitățile ilegale ale grupării „Mîrza”.

Publicitate