Comisia Europeană interzice vânzarea de sclipici, mărgele de exfoliere, adoptând restricții asupra particulelor de plastic!

Uniunea Europeană (UE) a luat măsuri decisive pentru a combate poluarea cu microplastice, adoptând o serie de restricții stricte asupra acestor particule de plastic mici, inclusiv sclipiciul și mărgelele de exfoliere.

Comisia Europeană (CE) a anunțat luni că vânzarea acestor produse și a altora la care au fost adăugate intenționat microplastice a fost interzisă în UE.

Publicitate

Această mișcare drastică are ca scop prevenirea eliberării în mediu a aproximativ jumătate de milion de tone de microplastice, conform raportului citat de Rador Radio România din publicația spaniolă 20 Minutos.

Restricția adoptată este inclusă în cadrul Regulamentului REACH (Regulament privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice) și oferă o definiție largă a microplasticelor, acoperind toate particulele de polimer sintetic mai mici de cinci milimetri, care sunt organice, insolubile și rezistente la degradare.

Cu toate acestea, CE a menționat că vor exista excepții și perioade de tranziție „justificate în mod corespunzător” pentru a permite industriei și consumatorilor să se adapteze la noile reguli. Obiectivul principal al acestor măsuri este de a reduce emisiile intenționate de microplastice provenite dintr-o gamă variată de produse, printre care sclipiciul liber, produsele cosmetice ce conțin microbile de exfoliere, parfumurile, detergenții, jucăriile și medicamentele, printre altele.

Implementarea acestor măsuri va începe în 20 de zile pentru unele produse, în timp ce altele vor avea termene mai lungi pentru a permite dezvoltarea și adoptarea de alternative.

Această decizie reprezintă un pas semnificativ în eforturile UE de a reduce poluarea cu microplastice, iar Comisia Europeană își propune să realizeze o reducere de 30% a acestei poluări până în 2030, conform Planului de acțiune pentru poluare zero adoptat în mai 2021.

Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a contribuit la justificarea acestei decizii prin concluziile sale că microplasticele adăugate intenționat sunt eliberate în mediu într-o manieră necontrolată.

Prin urmare, CE a pregătit această propunere de restricție, care a trecut cu succes prin procesul de aprobare în UE, inclusiv în Parlamentul European și Consiliu, înainte de a fi adoptată oficial.

Această mișcare reprezintă un pas important în eforturile UE de a proteja mediul înconjurător și de a reduce impactul microplasticelor asupra ecosistemelor și sănătății umane.

Publicitate