Conform unei analize, România are 1.800 de generali. Dublu cât Marea Britanie, raportat la efectivele armatelor

Potrivit datelor obținute de timpolis.ro, din 1990 și până în urmă cu patru ani, MApN avea 1284 de generali dintre care 81 activi. Lor li se adaugă 315 generali din cadrul ministerului de Interne, 75 dintre ei fiind activi, ceilalți în rezervă.

Serviciul de Informații Externe (SIE) avea în urmă cu patru ani 92 de generali, opt dintre ei fiind în activitate. Acestora li se adaugă generalii din SRI, serviciu care nu a precizat numărul generalilor. În total, cu excepția celor din SRI, România are 164 de generali activi.

Publicitate

Între timp, în preajma Zilei Naționale, președintele Klaus Iohannis a decorat și avansat în grad câteva zeci de lucrători din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale și personal medical care luptă cu efectele pandemiei.

Pe 27 noiembrie 2020, Klaus Iohannis semna mai multe decrete prin care 37 de ofițeri superiori deveneau generali. Noii generali se adaugă celor aproximativ 1800 de generali activi sau în rezervă pe care-i are România postcomunistă, notează romania.europalibera.org.

Cei 37 de noi generali sunt militari din cadrul MApN, ofițeri din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), din Ministerul de Interne sau din cadrul Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Decretele de înaintare în grad a generalilor din cadrul SRI și SIE nu sunt făcute publice.

Comparativ cu Marea Britanie, numărul de generali ai României este dublu, raportat la efectivele celor două armate. În 2017, potrivit The Times, Marea Britanie avea 85 de generali de armată, după ce a redus numărul acestora cu 40 la sută în ultimii cinci ani.

Conform timpolis.ro., care a făcut o analiză în perioada 1990-2016, la MApN au fost ridicaţi la gradul de general 1.284 de colonei.

Cele mai multe înaintări în grad au fost făcute în anul 2000 – 117, urmate de anii 1991 –89 de înaintări în grad, 2010 – 87, 1992 şi 1994 – câte 84 şi 1993 – 83.

În momentul de faţă, în MApN mai sunt activi 81 de generali şi amirali.

MAI – 315 generali

La MAI, în anii 1990 – 2015 au fost înaintaţi la gradul de general/chestor 315 ofiţeri. Majoritatea, 114, sunt din Aparatul Central al ministerului şi din unităţile subordonate acestuia.

Urmează apoi Poliţia Română, cu 75 de generali/chestori, Jandarmeria Română – cu 41 de generali, Poliţia de Frontieră – 24 de generali/chestori, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă – 17 generali şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă – 13 generali/chestori, restul fiind de la alte arme sau structuri din Interne.

Dintre cei 315 generali, 75 mai activează azi.

SIE – 92 de generali

În 27 de ani, la SIE, au fost înaintați la gradul de general de brigadă 51 de colonei. În aceeaşi perioadă, gradul de general de brigadă în rezervă sau retragere (grad cu caracter onorific) a fost acordat unui număr de 41 de ofițeri SIE în rezervă/retragere, la 14 dintre ei fiindu-le acordat post-mortem.

În acest moment, mai comunică SIE, la acest serviciu există opt cadre cu grad de general (şase generali de brigadă, un general-locotenent şi un general).

La SIE, anul cu cele mai multe ridicări în grad a fost 2004, când au fost înaintaţi general nouă colonei, iar în privinţa celor în rezervă/retragere sau post-mortem, anul 2000, când au fost opt înaintări în grad.

În cadrul SIE, examenul pentru gradul de general constă în mai multe etape, care includ, printre altele, probe de specialitate şi evaluare de limbă străină. Pentru ridicarea în grad de general este nevoie să promoveze un  examen, iar înainte de acesta, să îndeplinească unele condiţii: să fie apreciați în ultimii cinci ani cu calificativul de cel puțin „Foarte bun”, să aibă o vechime în gradul de colonel de cel puțin doi ani, să fie încadrați de cel puțin un an în funcții prevăzute în statele de organizare cu grade de general de brigadă sau superioare, să fie propuși de Consiliul Director al SIE pentru înaintarea la gradul de general de brigadă şi să fi obținut aprobarea CSAT.

SRI nu comunică informaţiile

Dacă SIE a răspuns cu promptitudine maximă: după două zile de la adresarea cererii de informaţii, iar MAI şi MApN au răspuns şi ele, în câteva zile, SRI a refuzat să furnizeze aceste informaţii.

„În ceea ce priveşte numărul persoanelor din SRI avansate la gradul de general, din 1990 până în 2016, pe fiecare an în parte, cât şi numărul celor care au trecut în rezervă, vă comunicăm faptul că aceste informaţii sunt publice, fiind regăsibile în Monitorul Oficial al României.

Decretele de înaintare în gradul de general sau de trecere în rezervă a unor persoane cu astfel de funcţii sunt semnate de către Preşedintele României şi sunt publicate în Monitorul Oficial al României”, ne-a comunicat SRI, notează sursa citată.

 

Publicitate