Controverse în Italia: Cât trebuie să dureze pipăitul pentru a deveni infracțiune. România are un caz similar…

Italienii sunt cuprinși de furie și indignare în urma unei decizii controversate luate de un judecător, conform căreia pipăirea care durează mai puțin de 10 secunde nu poate fi considerată o infracțiune.

Această decizie vine în urma unui caz în care un îngrijitor de școală a pipăit o elevă în vârstă de 17 ani, informează Mediafax.

Publicitate

Incidentul a avut loc în aprilie 2022, când o elevă în vârstă de 17 ani de la un liceu din Roma, identificată doar ca Laura, a fost victima unui incident de hărțuire.

Un îngrijitor în vârstă de 66 de ani, identificat ca Antonio Avola, a atins fata pe fese în timp ce urca treptele școlii. Potrivit relatărilor din Corriere Della Sera și BBC News, când tânăra s-a întors, Avola i-a spus: „Iubire, glumeam”.

Eleva a raportat imediat incidentul la poliție. Avola a recunoscut că a atins-o fără consimțământul ei, dar a susținut că a fost doar o glumă. Durata atingerii a fost estimată între cinci și zece secunde, conform Corriere Della Sera.

Un procuror din Roma a cerut o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare pentru Avola, dar acesta a fost achitat de acuzațiile de agresiune se.xuală de către judecător. Motivul invocat a fost că pipăirea a durat mai puțin de 10 secunde și, conform deciziei judecătorului, acesta „nu constituie o infracțiune”, conform BBC News.

Întâmplător sau poate că nu, o instanță din România a hotărât achitarea unui bărbat care a pipăit o tânără, pe motiv că prinderea de fund a unei femei pe stradă nu reprezintă infracțiune…

Într-un caz ce a stârnit o amplă dezbatere publică, Judecătoria Sector 4 a emis o hotărâre în ianuarie 2023 condamnându-l pe George Vasilescu, un individ de 51 de ani din București, la o pedeapsă de 4 ani și 9 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de agresiune se.xuală.

Cu toate acestea, surpriza a venit în momentul în care dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, unde inculpatul a fost achitat și eliberat după 5 luni de arest preventiv.

Potrivit informațiilor, în toamna anului 2022, George Vasilescu a urmărit o femeie care se întorcea de la serviciu, intrând în holul blocului în care locuia aceasta și prinzând-o de fund în fața liftului.

Victima a reușit să strige și individul a fugit, iar apoi a fost identificat de către femeie și soțul acesteia în apropiere de bloc. O fotografie a agresorului a fost făcută, iar ulterior a fost depusă o plângere la poliție.

Investigațiile poliției au relevat că Vasilescu și-a urmărit victima încă din autobuz și, pe baza înregistrărilor de pe camerele de luat vederi din zonă și de pe mijloacele de transport STB, s-au adunat dovezi împotriva sa.

Amprentele ridicate de pe mânerul ușii blocului au coincis cu cele ale inculpatului, care a fost identificat prin intermediul unei aplicații de recunoaștere facială.

Cu toate acestea, în timpul procesului de apel, judecătoarele Cristina Carmen Craiu și Mihaela Niță de la Curtea de Apel București au decis achitarea lui George Vasilescu.

În opinia Curții, conduita inculpatului, deși reprobabilă, nu are conotație penală, simplul gest de a pune mâna pe fundul persoanei vătămate, fără  consimțământul acesteia, persoana vătămată fiind luată prin surprindere, neputând fi caracterizat ca act de agresiune sexuală în sensul legii penale. (…)

Curtea nu achiesează la considerentele primei instanțe, neputând fi reținute constrângerea și vulnerabilitatea persoanei vătămate, în condițiile în care din probele administrate nu rezultă că inculpatul a exercitat vreun act de constrângere asupra persoanei vătămate, acesta profitând, în fapt, de împrejurarea că persoana vătămată ( persoană matură) s-a întors cu spatele la el, iar după gestul său ce se impune, de altfel, a fi blamat, a fugit, ca urmare a țipetelor persoanei vătămate”, mai consemnează judecătoarele Craiu și Niță de la Curtea de Apel București.

Decizia pronunțată în apel a fost considerată surprinzătoare și a provocat un val de reacții din partea opiniei publice.

Având în vedere antecedentele lui George Vasilescu, care fusese deja condamnat anterior pentru infracțiuni similare, hotărârea finală de achitare a generat critici și a stârnit discuții cu privire la interpretarea legii în cazurile de agresiune sexuală.

Decizia instanței în acest caz este definitivă și nu mai poate fi contestată.

 

Publicitate