Orori groaznice la o fundație!

Botoșani, 17 iunie 2024 – Cel puțin cinci minori au fost exploatați timp de doi ani la o fundație din municipiu, fiind forțați să muncească, să stea ore în șir în genunchi și să participe la acțiuni religioase, relevă surse judiciare.

Două persoane au fost reținute, iar alte trei sunt plasate sub control judiciar.

DIICOT și IGPR au anunțat că au documentat activitatea infracțională a cinci persoane acuzate de trafic de minori, rele tratamente aplicate minorilor și supunerea acestora la muncă forțată. Una dintre persoanele cercetate este acuzată și de împiedicarea exercitării libertății religioase.

În perioada 2022-2024, administratorul fundației din Botoșani ar fi recrutat minori ocrotiți de măsuri de protecție socială, pe care i-ar fi adăpostit într-un centru rezidențial al fundației. Aici, copiii erau exploatați prin muncă forțată și erau folosiți pentru a obține donații în bani și bunuri, în special din străinătate.

Anchetatorii au descoperit că minorii erau supuși la rele tratamente fizice și psihice, fiind obligați să stea în genunchi între cinci și opt ore. De asemenea, copiii erau constrânși să participe de mai multe ori pe săptămână la serviciile religioase ale cultului administrat de fundație. Cei care refuzau erau agresați fizic și psihic.

Două dintre persoanele reținute transportau minorii în diverse locații din județul Botoșani, unde erau obligați să presteze munci grele, precum manipularea motostivuitoarelor pentru descărcarea tirurilor, dezmembrarea unui acoperiș, ridicarea și transportarea materialelor de construcții, renovarea acoperișului unei biserici și îngrijirea animalelor.

Duminică, anchetatorii au efectuat opt percheziții în județul Botoșani, ridicând mai multe probe relevante. Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani au dispus reținerea pentru 24 de ore a două persoane implicate în acest caz. Celelalte trei persoane cercetate pentru rele tratamente aplicate minorilor au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile.

Publicitate