CRUNT! Tot ce aveau erau rinichii. Dar i-au vândut pentru familiile lor

Sărăcia oamenilor, disperarea persoanelor care au nevoie de un transplant și clinicile private care facilitează operațiile alimentează o piață ilegală care profită de cele mai vulnerabile persoane, scriu cei de la Libertatea care citează New York Times și The Telegraph.

Când mai mulți tineri dintr-o suburbie săracă a orașului afgan Herat sunt îndemnați să își ridice cămășile lungi cu care sunt înveșmântați, imaginea este aceeași: o cicatrice de câteva zeci de centimetri în josul burții.

Publicitate

În situația aceasta nu sunt puțini. Cel puțin 32 de persoane din cele 150 de familii care trăiesc în mahala au astfel de cicatrici, urme ale operațiilor pe care le-au suferit, spune pentru The Telegraph unul dintre seniorii satului, Ebrahim Hakimi.

Toți au fost împinși de disperare pentru a-și vinde un rinichi pe piața neagră din Afganistan, care profită de pe urma celor nevoiași. ”Ar fi putut să devină bandiți sau să pună mâna pe arme pentru a face bani, dar nu au făcut-o. Tot ce aveau erau rinichii. I-au vândut pentru familiile lor.”

Sărăcia, combinată cu disperarea celor care au nevoie de transplanturi, a reușit să creeze o piață neagră înfloritoare. Comerțul vine însă cu un preț pentru donatori, care uneori realizează că și-au vândut sănătatea și, odată cu ea, capacitatea de a duce o viață normală și de a munci.

Publicația britanică a vorbit cu cel puțin zece persoane din Herat, oraș aflat aproape de granița cu Iranul, care au mărturisit că și-au vândut un rinichi, în ciuda faptului că acest lucru este ilegal în Afganistan. Zvonuri cu privire la acest comerț circulă în Herat de ani buni, dar apariția în presa internațională a unor articole care documentează situația au provocat un șoc. Autoritățile locale au declanșat o anchetă.

Clinicile de transplant care se află în centrul acestui comerț cu organe neagă orice ilegalitate și îi acuză pe oameni că au mințit cum că ar fi primit bani pentru rinichii donați.

Pentru Spitalul Loqman Hakim, transplanturile reprezintă o afacere bună, scrie New York Times, care, de asemenea, a documentat situația la fața locului. Oficialii se mândresc că au realizat cel puțin 1.000 de transplanturi în cinci ani, cu pacienți din întreaga țară și din diaspora globală. Spitalul oferă operații foarte ieftine, mai exact de 20 de ori mai ieftine decât cele din SUA, spre exemplu.

Întrebat dacă spitalul face bani buni din aceste operații, Masood Ghafoori, un reprezentant al instituției, răspunde afirmativ: „Putem spune asta”. Spitalul se ocupă de extragerea organului, de transplantarea lui și de recuperarea inițială a celor doi pacienți, fără să pună întrebări.

Citeşte întreaga ştire: „Tot ce aveau erau rinichii. I-au vândut”. În Afganistanul devastat de război, oamenii își vând sănătatea pe piața neagră pentru a-și asigura supraviețuirea

Publicitate