Culegători de fructe de pădure, prinși și amendați de jandarmi cu 4.000 de lei

Cei care se îndeletnicesc cu culesul fructelor de pădure trebuie să știe că pot fi amendați dacă intră ilegal pe raza ocoalelor silvice. Deși sunt încurajați de autoritățile locale să desfășoare această activitate, legislația nu îi ajută pentru că normele legislative nu sunt finalizate.

Mai multe persoane au fost amendate, după ce au fost depistate de jandarmii montani la cules de afine și ciuperci. Cele 12 persoane au fost surprinse de oamenii legii pe un drum forestier din județul Bistrița-Năsăud, pe care intraseră ilegal cu 4 autoturisme. Oamenii au primit o amendă de 4.000 de lei, dar și 8 avertismente scrise, informează agrointel.ro.

Jandarmii din cadrul Postului Montan Colibița au fost sesizați cu privire la faptul că în fondul cinegetic, pe drumul forestier Repedea, în zona numită Tănoguri, județul Bistrița-Năsăud, au intrat ilegal mai multe autovehicule, potrivit timpulonline.ro.

Oamenii legii s-au deplasat la fața locului unde au depistat patru autoturisme aflate pe raza fondului cinegetic, încălcându-se astfel prevederile legii nr. 407 din 2006, a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, potrivit Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.

Jandarmii au depistat 12 persoane care recoltau produse nelemnoase, afine și ciuperci, încălcându-se astfel prevederile legii nr. 171 din 2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, transmite Jandarmeria.

În acest caz au fost aplicate amenzi în valoare de 4.000 de lei pentru circulația cu mijloace auto în fondul cinegetic fără acordul gestionarului și 8 avertismente scrise pentru recoltarea ilegală de produse nelemnoase specifice.

Deși unii dintre locuitorii așezărilor de munte își câștigă traiul zilnic din culesul fructelor de pădure, muncă destul de dificilă, aceștia s-ar putea alege cu amenzi usturătoare, din cauza unui vid legislativ, de fiecare dată când intră în pădure.

Pe de o parte, Codul Silvic spune că produsele pădurii aparțin proprietarilor acesteia, iar pe de alta nu există documentul final în baza căruia oamenii pot să meargă liniștiți la cules. Amenzile pot ajunge chiar la 5.000 de lei.

De regulă, proprietarii sau administratorii de pădure îi cunosc pe oamenii care culeg fructele de pădure. Unii își valorifică produsele prin centrele de colectare din județ, alții prin piețe sau chiar la marginea drumurilor. Între cei care culeg fructele și cei care le valorifică s-au creat relații bazate pe tradiție, nu pe legislație, scrie bistriteanul.ro.

Întregul material îl puteți citi aici.