Cum a câștigat Iohannis, de ce a pierdut Barna și veșnicul ”pericol” PSD

Ce concluzii tragem de pe urma alegerilor prezidențiale? În primul rând nu a contat organizarea locală din județe. Poate doar in cazul UDMR.

Campania s-a câștigat, sau, după caz, a fost pierdută pe național. Electoratul a fost convins de către prestația candidaților expusă pe televizor sau în media și nicidecum de către echipele de activiști care împărțeau pliante prin orașe.

Publicitate

Iohannis a fost magistral la câteva mutări esențiale din ultimul an, ceea ce l-a detașat în câștigător sigur cu multe luni înainte de a incepe campania prezidențială.

Aprecierea internațională, îngenuncherea lui Dragnea și iscusința cu care a dărâmat guvernul PSD și a pus propriul guvern, a făcut electoratul să exclame „nu avem pe cine altcineva să alegem„.

Dan Barna a jucat riscant. Alianța USR-PLUS și-a făcut un obicei prost în a ataca liberalii și în a afișa la toate nivelurile o aroganță greu de înțeles. Studiile sociologice au arătat că electoratul USR-PLUS este format din intelectuali, oameni informați, oameni cu așteptări foarte mari și răbdare foarte mică.

Nu este un partid de mase ca PSD sau PNL, așa că nu au avut o bază solidă. În teritoriu au avut doar Facebook și corturi. Populația a dat o șansă Alianței la europarlamentare, aceștia primind 22,5% din voturi.

Ezitările lui Barna și Ciolos de a-și asuma guvernarea alaturi de liberali, i-a costat decisiv. Electoratul lor fiind unul volatil și inteligent, i-a taxat de această dată, obținând la prezidențiale numai 14%. Aproape 9% pierdute pe aroganță, autosuficiență și supraestimare.

Scorul Vioricai Dăncilă este o surpriză. Deși toți au râs de ea, uite că PSD, prin comparație cu rezultatul alegerilor europarlamentare, a pierdut mai puțin de un vot de fiecare secție de votare. Adică și-a conservat foarte bine electoratul. Și asta arată că sub 20% PSD nu va coborî nicicând.

Electoratul PSD nu este pretențios, nu este volatil și rezistă, iar turul doi al prezidențialelor îi vor aduce in mod firesc, Vioricai Dăncilă, câteva procente în plus.

Așadar, dacă forțele de dreapta nu își dau mâna într-un final, PSD va începe să crească din nou.

Cel mai probabil la alegerile locale, unde, edilii PSD, care au fost beneficiari unor sume considerabile de la buget vor pleca din postura de câștigători, pentru că la locale contează „omul”, iar guvernarea PSD a fost generoasa cu localitățile lor în ultimii ani.

Iar electoratul român nu este unul stabil sau doctrinar ci a devenit foarte schimbător in ultimii 10 ani, de la o rundă electorală la alta.

Publicitate