Cum arătau caietele de lucrări ale elevilor de clasa a III-a și a IV-a din mediul rural, în urmă cu 120 de ani (FOTO)

Un ”Caiet special de lucrări lunare”, destinat elevilor din ciclul primar, clasa a III-a și a IV-a, în anul școlar 1900-1901, arată cum funcționa învățământul în urmă cu 120 de ani, cât de caligrafic scriau micii elevi și ce cunoștințe aveau încă de la acea vârstă.

Caietul aparține elevului Bârjovanu Alexandru, de la Școala Nr.1, sat Broșteni, comuna Bahna, județul Neamț, în anul școlar 1900-1901.

Publicitate

La începutul secolului XX, educaţia era gratuită şi obligatorie până la primele patru clase. Existau foarte puține cadre didactice (media a fost de 82 de studenți la un profesor în 1908-09, în zonele rurale, și 56 în mediul urban), precum și ratele de abandon, chiar și în primii patru ani de școlarizare obligatorie au fost foarte mari (până la 30 % în 1910/11).

Alfabetizarea, în special în zonele rurale, a fost extrem de scăzută, fiind estimată la aproximativ 25-30% pentru mediul rural, de sex masculin și în jur de 80-85% pentru zona urbană, de sex masculin.

În anul școlar 1900-1901, în România erau în total 282.225 de elevi.

Sfîrşitul secolului XIX promovează nu numai citirea corectă, ci şi artistică, folosind ritmul şi intonaţia potrivite cu tâlcul cuvintelor. Mai mult, caligrafia era o artă, iar gramatica trebuia respectată cu sfinţenie.

În anul 1900 existau caiete speciale de lucrări la diferite materii, la clasele primare. Un astfel de caiet costa 90 de bani, și avea chiar instrucțiunile metodologice (atât pentru elevi cât și pentru profesori) dar și modele de scriere caligrafică.

Materiile pentru care se făceau lucrările speciale, în clasele a III-a și a IV-a, ale anului școlar 1900-1901 erau: Istorie, Științe „Fisico-Naturale”, Geografie, Religie, Aritmetică, Gramatică, Caligrafie, Compunere și Desen.

Mai multe fotografii pot fi vizionate aici

 

@romel.birjoveanuCum se scria în urma cu 120 de e ani♬ sunet original – Romel Alexandru Birj

Publicitate