Cum au strâns profesorii bani de ”atenții” pentru un control de la Inspectoratul Școlar Județean

Părinţii nu sunt singurii care trebuie să ducă bani la școală, ci şi profesorii! Nu pentru cele necesare lecţiilor, ci pentru „atenţii” pregătite pentru inspectori.

S-a întâmplat la Şcoala Gimnazială Avram Iancu din Oradea, unde în primăvară, înaintea unui control al Inspectoratului Şcolar, directoarea Gheorghina Bîrlădeanu le-a cerut profesorilor să doneze fiecare câte 150 lei pentru „protocol”, informează ebihoreanul.ro.

Publicitate
O înregistrare care dovedeşte „cheta” a fost transmisă ziariștilor de la Bihoreanul de o sursă care a cerut să rămână anonimă.

2.000 de euro, pentru protocol!

În luna mai a acestui an, IŞJ Bihor, condus atunci de Virgil Blage, a programat o inspecţie de fond la Şcoala Avram Iancu – control periodic care se face în toate unităţile de învăţământ.

Inspecţia s-a lăsat cu o plângere penală, pentru că şcoala folosea o ştampilă falsă, dar şi cu demisia bruscă a directoarei Gheorghina Bîrlădeanu, care nici n-a aşteptat raportul de control.

Tot atunci, Bihoreanul a aflat, din surse neoficiale, că unii profesori ar fi strâns bani de protocol, anterior controlului IŞJ. Ce nu s-a ştiut a fost că, de fapt, toţi cei 60 de dascăli au dat câte 150 lei, şi nu din proprie iniţiativă, ci la cererea directoarei.

Aceasta nu a făcut solicitarea direct, ci prin şefii de catedre, pe care i-a convocat anume la o şedinţă. În total, directoarea urma să adune 9.000 lei, o sumă mult prea mare pentru cafele, ape şi sărăţele, dovadă că, probabil, avea în plan să cumpere „atenţii” serioase.

În urma întâlnirii, profesorii şi-au anunţat colegii despre „chetă”. O asemenea discuţie, care a avut loc pe 29 aprilie, în Joia Mare dinainte de Paştele ortodox, a fost înregistrată.

„Astăzi eu nu am fost la şcoală, dar a avut loc o întâlnire a doamnei director cu responsabilele de comisii (n.r. catedrele din şcoală), a mers Angela în locul meu, şi s-a hotărât la nivel de şcoală că fiecare membru din comisie să adune o sumă pentru inspecţia generală. Un fel de protocol, acuma… Suma este de 150 lei”, îi spune şefa de catedră colegei pe care a sunat-o.

Contrariată, profesoara a răspuns că era cam strâmtorată, mai ales că urma să aibă nişte vizite medicale.

„Bineînţeles, sănătatea e pe primul loc. Eu transmit mesajul mai departe, ştiu, înţeleg. Tu decizi, eu nu oblig, transmit în calitate de responsabil de comisie. Termenul de predare, ca să se organizeze ei, este în 5, când ne întoarcem la şcoală.

N-o fi capăt de lume dacă-i dai în 6 sau în 7”, o consolează şefa de catedră. „Aş fi vrut să-ţi spun ceva mai fericit şi mai frumos. Asta este…”, a concluzionat ea.

Înregistrarea conversaţiei dintre cele două profesoare:

 

Câteva zile mai târziu, însă, toţi şi-au primit banii înapoi, dar nu datorită vreunei revelații morale, ci pentru că inspectorul şcolar general a primit înregistrarea! Totuşi, în loc să reclame situaţia procurorilor ori să o ancheteze disciplinar pe Bîrlădeanu, Blage s-a rezumat să descindă în şcoală, unde a determinat-o pe directoare să demisioneze.

Nici profesorii n-au făcut vreo plângere, iar acum se gândesc că Bîrlădeanu, care s-a înscris la concursul de directori, se va răzbuna.

„Inspectoratul n-a cercetat-o, ba mai mult, la evaluarea tuturor directorilor, din septembrie (n.r. când deja inspector general era Horea Abrudan), a primit calificativul „foarte bine”, ceea ce i-a permis să se înscrie la concurs. O directoare care vrea să dea şpăgi la controale este foarte bună pentru Inspectoratul Şcolar!”, a precizat sursa citată.

Contactat de Bihoreanul, fostul şef al IŞJ recunoaşte că a auzit înregistrarea înainte de control, dar susţine că n-a luat alte măsuri pentru că nu era responsabilitatea lui! „I-am încurajat să meargă la Poliţie şi acolo ar fi trebuit să meargă!

Nu puteam să mă duc eu, pentru că nu era materialul meu, nu puteam dovedi autenticitatea lui”, a declarat Virgil Blage.

Publicitate