Cum încasează restaurantele bacșișul cu ”japca”!

Revoltat de practica neobisnuită a unui restaurant, un client român a dezvăluit publicului său experiența neplăcută, după ce a descoperit că bacșișul fusese inclus automat în nota de plată, sub denumirea de „servire masă”.

Incidentul a fost adus în atenția publicului prin intermediul unui post pe grupul de Facebook „Atenție! Țeapă. Țepe și țepari”, stârnind o dezbatere aprinsă între utilizatori.

Publicitate

„Am fost azi la un restaurant, am cerut nota și am plătit. Când m-am uitat mai cu atenție pe factură, am văzut, pe lângă ce am mâncat eu, că era facturat și „servire masă”. Era o suma infimă, dar îl întreb pe ospătar ce era și mi-a zis că e 10% din comandă. Bacșiș practic. Cu JAPCA.

Acuma aș dori să știu ce se poate face, pe viitor. Să îi zic că nu plătesc și să mi-l aducă pe managerul de restaurant să mă țigănesc la sânge cu el? Să ameninț cu poliția și să iasă panaramă? Ce alte căi de atac JURIDICE ar mai fi?”

Unii utilizatori au exprimat solidaritate cu clientul și au prezentat informații legale relevante, explicând că în conformitate cu legea, localurile trebuie să ofere clienților o notă de plată înainte de a emite bonul fiscal, iar bacșișul trebuie să fie opțional și la latitudinea clientului.

Pe de altă parte, alți comentatori au fost de părere că acesta este un aspect obișnuit și că este în regulă să lași bacșiș, argumentând că serviciile merită răsplătite și că ospătarii trebuie să facă față multor provocări în timpul lucrului.

În ciuda diverselor opinii, situația ridică întrebări cu privire la transparența și corectitudinea practicilor din industria serviciilor, punând în evidență importanța unei comunicări clare și a respectării drepturilor consumatorilor în astfel de situații.

Publicitate