Cum își bat joc patronii de terase de pe litoral, de tinerii care vin să muncească pe timpul verii!

Odată cu sosirea sezonului estival, mulți oameni caută să se angajeze la malul mării, atrași de salariile atractive.

Cu toate acestea, nu toți patronii de pe litoral se comportă adecvat cu angajații lor. Un tânăr din București a fost neplătit și înjosit de patronul restaurantului Terasa Haiducilor din Eforie Nord, după doar trei zile de muncă, informează replicaonline.ro.

Publicitate

Tânărul bucureștean a relatat că a găsit un anunț pe platforma OLX pentru un job și a fost contactat de patronii restaurantului. El a fost dus inițial să lucreze la restaurantul din Mamaia Nord, unde a muncit de la ora 12 până la miezul nopții.

Apoi, a fost transferat în Mamaia Sat, unde a fost cazat într-o cameră mică și necorespunzătoare, lipsită de igienă. Situația s-a înrăutățit atunci când a constatat că berea servită clienților era expirată din luna iunie.

Pe lângă condițiile de muncă și calitatea produselor, tânărul a fost tratat neprofesionist și a suferit umilințe din partea angajatorului. El a povestit că a fost mutat dintr-o cameră în alta fără nicio explicație, iar la un moment dat a fost concediat într-un mod rușinos, în ciuda eforturilor depuse și a muncii sale diligente.

Atunci când a cerut plata pentru zilele lucrate, tânărul a fost amenințat și patronul restaurantului a refuzat să-i plătească integral. În cele din urmă, a fost nevoit să părăsească locul de muncă cu o sumă insuficientă pentru transportul de întoarcere în București și a fost nevoit să meargă pe jos pentru o parte din drum.

Reporterii care au investigat situația au contactat patronul, care inițial a negat existența terasei respective. Cu toate acestea, atunci când a fost contactat de un alt reporter, care s-a prezentat drept în căutarea unui loc de muncă, patronul a recunoscut că deține trei locații și că este în căutare de angajați.

Experiența neplăcută a tânărului din București ridică întrebări cu privire la comportamentul unor patroni de pe litoral și la respectarea drepturilor angajaților. Astfel de situații evidențiază necesitatea unei mai bune protecții a lucrătorilor sezonieri și a unui cadru legal mai strict pentru evitarea abuzurilor din partea angajatorilor.

Este esențial ca autoritățile să investigheze aceste cazuri și să ia măsuri pentru a asigura condiții de muncă decente și respectarea drepturilor angajaților din industria turismului, în special în sezonul estival, când cererea de forță de muncă temporară este mare.

„Pe 15 iunie am găsit un anunț pe OLX pentru un job. Am sunat acolo, le-am spus ce știu să fac, mi-au spus că vor găsi ceva pentru mine. A doua zi am ajuns acolo, pe 16 iunie.

Ei au 3 restaurante, unul la Eforie, unul în Mamaia Nord și unul în zona Satului de Vacanță. Restaurantul din Eforie se numea Terasa Haiducilor, iar cele din Mamaia se numesc Preparate Haiducești la jar.

Pe mine m-a dus în Mamaia Nord prima dată, am muncit de când am ajuns, de la 12 la 12 noaptea. Apoi, m-a dus în Mamaia Sat, acolo unde aveau cazare, o cameră de 10 mp, fără hârtie igienică la baie, erau numai melci peste tot.

A doua zi m-au mutat în altă cameră, pentru că trebuia să vină altcineva. După două ore mă sună că trebuie să mă mut în camera de sus, în mansardă. Aveam doar o chiuvetă, și când am întrebat de duș, mi-au zis să vorbesc cu colegii să văd cum mă spăl.

A doua zi, eram pe terasă și mă cheamă doi clienți, mi-au arătat că berea ce o serveau era expirată de la începutul lunii iunie. Seara, după ce s-a închis terasa, personalul a început să rupă cu unghia eticheta unde scria data de expirare la toate berile.”, a declarat tânărul bucureștean. 

„În a 3-a zi, mi s-au adus 3 străini și mi-au zis să îi pun la muncă. I-am luat cu mine și ne-am apucat de debarasat mesele, am muncit 16 ore. Ei la început mi-au spus că o să-mi dea salariu de 4.000 de lei, și o zi pe lună liberă.

Angajații mi-au transmis că liberul e doar atunci când dormi. Luni, pe 19 iunie, patronul îl sună pe unul dintre angajați să îi spună să-mi fac bagajul. Eu am crezut că iar mă mută. Peste ceva timp vine un om, de-al patronului, care mă întreabă ce mai stau acolo, că șefu’ nu mai are nevoie de mine.

L-am sunat pe șefu’, îmi tot dădea ocupat, apoi a răspuns. L-am întrebat de ce m-a dat afară, și el mi-a zis că am stat degeaba. I-am cerut să ne uităm pe camere, m-a întrebat cine sunt eu să îi cer camerele. A zis că-mi face contract din prima zi de muncă… nu mi-a făcut contract.”

„El avea să-mi dea 400 de lei pentru 4 zile muncite. I-am cerut la început un avans de 75 de lei, m-am rugat mult de el să-mi dea banii ăștia, și mai rămăsese să-mi dea 325 de lei. Mi-a dat doar 120 de lei, i-am zis să-mi dea și restul de bani, mi-a zis că dacă nu plec mai repede nu o să iasă bine.

Nu aveam bani suficienți să merg până acasă, găsisem un ridesharing, dar la 15 km de mine, am luat-o pe jos, că nu mai îmi rămâneau bani pentru transport. Am mers 7 km pe jos, eram cu 2 ghiozdane, nemâncat, nu mai puteam… ei au promis 2 mese pe zi, mâncam doar ouă prăjite.

Eu postasem pe o rețea de socializare dacă are cineva drum către București, și m-a sunat un băiat, care a venit și m-a luat după ce am mers bucata aia de drum pe jos, spre norocul meu, el fusese client cu o zi înainte la terasă, m-a recunoscut și a zis să mă ajute.” a încheiat tânărul din București.

Publicitate