Cum reușește o șefă de la Ambulanță să câștige 6.000 de euro lunar!

Șefa ambulanței din Piatra-Neamț apare din nou în spațiul public, după ce jurnaliștii de la Libertatea au documentat un subiect referitor la câștigurile salariale care ajung la aproape 30.000 de lei pe lună.

De luni până vineri, între 8 și 16, este manager. Noaptea face gărzi, de multe ori în timpul săptămânii, când spune că lucrează 20 de ore nonstop. Cum o gardă este plătită cu aproximativ 700 de lei net și se adună și salariul de manager, șefa Ambulanței din Neamț ajunge la 6.000 de euro net pe lună, notează sursa citată.

Publicitate

Cât câștigă Dorice Albu

Potrivit documentelor privind transparența salarială prezentate pe site-ul SAJ Neamț, Dorice Albu trebuia să încaseze doar ca manager în septembrie anul trecut 29.465 de lei brut.

Net înseamnă 17.237 de lei, conform calculator-salarii.ro.  La această sumă se adaugă banii primiți pentru gărzi. Anul trecut, aceste ore au fost plătite la tariful orar 48,65 de lei, la care se adaugă sporuri de 175% pentru gărzile din timpul săptămânii și 200% pentru turele din weekend. Sumele sunt brute.

Pe baza orelor din programul pe septembrie, Dorice Albu a încasat net pentru gărzi aproximativ 10.470 de lei net, potrivit calculelor a două surse familiarizate cu sistemul de plăți din serviciul de ambulanță. Rezultă o medie de 698 de lei pe gardă.

În total, ca manager și medic, Albu a încasat în septembrie 2022 peste 27.800 de lei net. Aproximativ 5.700 de euro.

340.608 lei este suma declarată ca venit din partea SAJ Neamț în 2021. Adică, 28.384 de lei lunar, ceea ce înseamnă, în medie, 5.792 de euro lunar.

Libertatea a vorbit cu mai mulți medici care dețin funcții de manager în sistemul de Ambulanță din țară și care au declarat, sub rezerva anonimatului, că programul realizat de Dorice Albu ridică mai multe probleme.

„Regulamentul de organizare a gărzilor şi Legea 95 privind reforma în sănătate îi interzic unei persoane să lucreze în continuare la finalul unui serviciu de gardă. Perioada de repaus obligatorie este de minimum 12 ore.

Dacă, Doamne fereşte!, este o situaţie specială, în care managerul asigură garda, pentru că nu există alt doctor, se poate înţelege, dar să nu fie o obişnuinţă, să nu fie o regulă”, a explicat unul dintre șefii de Ambulanță consultați de Libertatea. „

Dumneavoastră credeţi că, după o gardă în Ambulanţă, mai ai puterea să faci ceva? Eu unul am ajuns la vârsta la care, dacă prind o gardă cu mai mult de două cazuri, ajung acasă în genunchi. Poate şi pentru că nu stau în birou şi dorm.

Da, e nevoie să mai fac şi eu gărzi şi fac patru pe lună, doar sâmbăta, ca să mă pot odihni ziua următoare”, a explicat pentru Libertatea un alt manager de Ambulanţă şi medic primar, în vârstă de 48 de ani.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

Publicitate