Cum să alegi tranzistorul în funcție de aplicația dorită

Numărându-se printre cele mai revoluționare componente care au fost inventate vreodată, tranzistorii ajută la realizarea circuitelor integrate, a microprocesoarelor, respectiv a memoriei de calculator. Există mai multe tipuri de tranzistori, iar alegerea celui potrivit pentru aplicația ta poate fi problematică dacă nu cunoști aspectele definitorii ale acestora. Așadar, iată câteva informații esențiale în acest sens.

Ce este un tranzistor?

Un tranzistor este un dispozitiv semiconductor care este alimentat cu curent, acesta putând fi utilizat pentru reglarea fluxului de curent electric în cazul în care o cantitate mică de curent din bază controlează un curent mai mare între colector și emițător. Tranzistoarele pot fi utile pentru amplificarea semnalelor slabe, așa cum poate fi în cazul unui oscilator sau al unui comutator.

Publicitate

Un tranzistor este, de regulă, realizat din cuarț siliconic, fiind vorba despre suprapunerea unor straturi conductoare de tip N și P. Acestea sunt închise ermetic și se găsesc în interiorul unei carcase din plastic sau a uneia metalice cu trei borne. În zilele noastre, tranzistorii sunt atât de miniaturizați, încât un singur computer sau un simplu telefon poate conține mii de astfel de dispozitive, acestea aflându-se pe un singur cip de siliciu care nu are o dimeniune mai mare decât unghia.

Ce tipuri de tranzistori există?

Există mai multe tipuri de tranzistori, fiecare dintre aceștia fiind dedicat unei sarcini anume, aceasta reducându-se la două funcții principale: fie cea de comutare, fie cea de amplificare. În funcție de caracteristicile și utilitatea avute, există tranzistori bipolari, tranzistori unipolari sau tranzistori unijoncțiune. Acestea pot lucra pe intervale de putere variate, până la câteva sute de wați, dar și pe intervale de frecvență foarte variate, de la câțiva herți la câțiva gigaherți.

Ce fel de tranzistor pentru ce aplicație?

Pentru a utiliza un anume tranzistor, este nevoie să știi dacă trebuie să polarizezi sau să alimentezi comutatorul tranzistorului cu curent pozitiv sau negativ.

Cel mai utilizat tranzistor este cel bipolar clasic, acesta fiind util atât în domeniul frecvențelor joase, cât și în domeniul frecvențelor înalte. Un astfel de tranzistor este alcătuit din emițător, colector și bază și este utilizat pentru realizarea amplificatoarelor sau ca interfață în alimentare. De asemenea, acesta poate fi utilizat ca bază comună, ca emițător comun sau colector comun, fiind parte a unui ansamblu comun de emițătoare.

Publicitate