Cum se muncește în România: statul își ia câte un leu pentru fiecare leu muncit de un român

Un studiu al Institutului Molinari arată că românii au lucrat pentru a-şi plăti dările către stat până pe data de 19 iunie, iar abia după această dată au început să lucreze pentru ei înşişi.

Din 100 de lei, doar 53,68 lei le rămân în buzunar după plata dărilor, spune senatorul USR de Iași Marius Bodea prin intermediul unei postări pe Facebook.

Publicitate

”Un angajator român, pentru a plăti 1 euro unui salariat, trebuie să cheltuie aproape dublu: 1,8 euro. Este enorm.

Povara fiscală uriașă din România, unde statul ia 10% impozit pe venit, 25% CAS și 10% CASS, iar mai apoi angajatului alți 19% reprezentând TVA, ne plasează pe locul 1 la „sărăcia în muncă“ în Europa.

Este o povară fiscală generată de neputință, pentru că se colectează foarte mult de la prea puțini angajați în raport cu nevoile de finanțare ale statului. Baza de salariați nu crește, în vreme ce cheltuielile statului, de multe ori jignitoare ca dimensiune, sunt de la an la an tot mai mari.

Este motivul pentru care USR PLUS a propus în programul său de guvernare proiectul „Zero taxe pe salariul minim“. El prevede reducere impozitării muncii prin scutirea de taxe și impozite a salariului minim brut pe economie, iar aplicarea taxelor și impozitelor să se facă doar pe suma care depășeste acest salariu.” – mai precizează Marius Bodea

Publicitate