De ce Administrația Carabelea ascunde pe ce cheltuie primăria banii? Ce nu trebuie să știe pietrenii?

Andrei Carabelea, primarul liberal al municipiului Piatra-Neamț este unul din cei mai netransparenți edili din țară, ținând ”la secret” mai multe achiziții publice pe care primăria le derulează.

Redacția noastră a trimis o serie de adrese către primăria condusă de Carabelea, prin care am solicitat să ne comunice valorile contractelor de achiziție pe care primăria le derulează cu anumite societăți comerciale, însă deși solicitarea noastră a fost înregistrată la primărie, administrația Carabelea a refuzat să ne răspundă.

Publicitate

Evident, vorbim despre o încălcare cu bună știință a prevederilor Legii 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public.

Este de neînțeles cum un primar tânăr, care spune că vrea să fie diferit față de ceilalți primari, cu o altă concepție despre felul în care se face administrația, alege să ascundă informații de interes public.

Sursele noastre spun că o serie de apropiați ai primarului Carabelea câștigă pe bandă rulantă contracte cu primăria, iar edilul probabil că vrea ca totul să rămână sub tăcere, mai precis să nu apară în presă.

Primarul vorbește cu mândrie de multele șantiere din oraș, doar că în unele din ele lucrează tocmai apropiați ai lui Carabelea, iar acest lucru se pare că nu ar trebui să apară în spațiul public.

Pe lângă faptul că se încalcă constant legea 544/2001, Carabelea nu vrea să pună în aplicare o Hotărâre de Consiliu Local (238/2017), prin care primăria este obligată să posteze pe platforma www.primariapn.ro, în maxim 2 zile lucrătoare de la semnarea contractului sau emiterea comenzii, a tuturor procedurilor de achiziții publice privind bunurile și serviciile (inclusiv achiziții directe) pe care Municipiul Piatra-Neamț, societățile din subordinea Consiliului Local și unitățile școlare le-au efectuat, cu denumirea contractantului, obiectul contractului, valoarea totală și detaliată pe fiecare element în parte al acestuia/facturii.

Ei bine, administrația Carabeela refuză să facă acest lucru, ridicând suspiciuni rezonabile că în spatele acestor achiziții sunt interese personale sau de partid. Probabil, despre acest lucru vom citi în referatele procurorilor în anii ce vor urma.

Este rușinos pentru o administrație atât de tânără să aibă apucături asemănătoare cu ale baronilor politici ai vremurilor actuale și care, după cum se vede, nu sfârșesc prea bine.

Mai jos, atașăm Hotărârea de Consiliu Local pe care primarul Carabelea are obligația de a o duce la îndeplinire însă nu dorește să facă aces lucru și nici să comunice presei informațiile solicitate.

Și ca să vedeți că bătaia de joc față de lege este acasă la ea, aducem aminte că la câteva luni de la câștigarea postului de primar, Andrei Carabelea și viceprimarul Marius Irimia au susținut aprobarea unei Hotărâri (28/2021) prin care primăria și societățile din subordinea Consiliului Local erau obligate să creeze o secțiune pe site-urile proprii, denumită ”transparență decizională”.

Acolo urma să găsim informații referitoare la: „Contracte și protocoale”,
„Plăți”, „Buget”, „Achiziții”, „Investiții”, „Consultare publică”, „Structură personal”. 

Să le luăm pe rând:

Primăria municipiului Piatra-Neamț: la secțiunea ”transparență” nu se găsesc nici contractelele și nici achizițiile pe care ar fi trebuit să le vedem. La capitolul ”achiziții publice”, suntem trimiși pe SICAP, unde nu apar decât anumite proceduri.

Deci primăria este prima care încalcă această prevedere legală și culmea, nici Carabelea și nici viceprimarul Irimia nu iau măsuri în acest sens, demonstrând că totul a fost de fațadă când au venit cu marele proiect de ”transparență decizională”.

SC Salubritas: la secțiunea ”transparență” apar contractele de achiziții, iar plățile sunt conform prevederilor HCL 28/2001. Am remarcat că pentru anul în curs, la capitolul ”plăți”, conducerea societății nu a trecut sumele, dar la câteva zile distanță acest lucru a fost rectificat.

SC Publiserv: la secțiunea ”transparență” apar doar câteva contracte din anul 2021. La fel și la capitolul plăți, doar câteva luni din 2021 apar pe site. Probabil Marius Ghineț, actualul director, a luat exemplul colegului liberal Carabelea și ține la secret restul contractelor, achizițiilor și plăților.

SC Urban SA: la secțiunea ”transparență” apar doar 7 contracte și acelea din anul 2021, iar achizițiile publice din 2022 și anul curent lipsesc cu desăvârșire.

SC Locativ Serv SA: la secțiunea ”transparență” nu apare niciun contract sau protocol,  achizițiile publice s-au ”oprit” la anul 2021, iar capitolul plăți a rămas în urmă cu un an de zile.

SC Parking SA: la secțiunea ”transparență” apar doar 3 contracte și acelea din anul 2021, achizițiile publice sunt câțeva din 2021, iar capitolul plăți sunt doar 4 luni din anul 2021.

Concluzia este cât se poate de simplă: nici primăria și nici societățile din subordinea CL nu respectă prevederile HCL 238/2017, iar HCL 28/2001 îl aplică parțial, atât cât îi convine fiecăruia în parte.

Așadar, fără transparență instituțională în mandatul primarului liberal Andrei Carabelea.

Publicitate