De ce este atât de dificil să prinzi o muscă? Explicația oamenilor de știință

De ce este atât de dificil să prinzi o muscă? Este o întrebare pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales acum, în prag de vară, când insectele au reapărut în jurul nostru.

Cercetătorii de la Institutul de tehnologie din California au folosit imagini digitale de mare viteză și rezoluție, descoperind ce se află în spatele marii capacități a muștelor de a scăpa de mâna omului.

Studiul care explică de ce aceste insecte sunt atât de dificil de prins este publicat în revista Current biology, notează atlas-geografic.net.

Autorii remarcă faptul că înainte ca musca să sară și să scape, creierul ei calculează locația amenințării iminente, își face un plan de evadare și își așează picioarele în poziția optimă pentru a zbura în direcția opusă.

Întregul proces se desfășoară în aproximativ 100 de milisecunde după ce musca detectează amenințarea. După cum explică Michael Dickinson care conduce un laborator dedicat studiului muștelor, acest lucru ilustrează cât de repede creierul lor poate procesa informații senzoriale pentru un timp foarte scurt.

”Am constatat că atunci când musca face mișcări planificate înainte de a lua zborul are în vedere poziția corpului său în momentul în care detectează amenințarea”, spune cercetătorul.

Potrivit lui, aceste experimente au arătat că muștele știu cumva dacă trebuie să facă modificări mai mari sau mai mici pentru a-și corecta postura înainte de zbor.

Rezultatele oferă noi perspective asupra sistemelor nervoase ale muștelor și sugerează că există o hartă în creierul lor în care poziția amenințării iminente se transformă într-un model corespunzător de mișcare a picioarelor și a corpului înainte de a-și lua zborul.

Alte cercetări sugerează că pentru muște timpul trece foarte încet iar creierul lor are timp să proceseze pericolele și să facă un plan. Cu cât animalul este mai mic și rata metabolică mai mare cu atât timpul trece mai încet pentru respectivul animal, notează sursa citată.