De necrezut: filtre „anti-pelerini” la intrarea in Iași, jandarmii legitimează populația

Este de necrezut ce se întâmplă zilele acestea în Iași și în județele vecine, din pricina măsurilor „anti-pelerini” luate de autorități.

Este drept, infectările cu noul coronavirus au ajuns în cea mai mare faza de răspândire.

Publicitate

Cu toate astea, „dușmanul” autorităților în această perioadă este pelerinul care vrea să meargă să se roage la Cuvioasa Parascheva.

Sunt filtre la ieșirile județelor vecine formate din echipaje de poliție, iar in Iași, jandarmii legitimează persoanele care vor să meargă la Catedrala Mitropolitană.

Jandarmii de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău au ajuns de noaptea trecută la Iași și s-au poziționat în jurul Catedralei Mitropolitane, la punctele de acces în curte și în locul de unde începe rândul de pelerini pentru a legitima persoanele care se așează la coadă, informează ziaruldeiasi.ro.

Tot astăzi, Mitropolitul Moldovei a avut o poziție foarte critica la adresa autorităților: „Este pentru prima dată, cred, în istoria Moldovei, când se întâmplă așa ceva.

Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare. Sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare și de întărire, iar oamenilor li s-a permis să se apropie de ele. Astăzi, au ajuns să fie considerate sursă de contaminare”.

Reamintim faptul că cei care nu au reședința sau domiciliul în municipiul Iași nu pot participa la pelerinaj și că Mitropolia Moldovei și Bucovinei a decis ieri să nu mai organizeze pelerinajul în intervalul 8 – 15 octombrie, așa cum fusese avizat inițial, ci să păstreze doar evenimentul liturgic din 14 octombrie, când este sărbătorită Sfânta Parascheva.

Din primele informații, vremea de afară și măsurile autorităților au descurajat pelerinii care, în alți ani, formau deja rând în așteptare să se închine la moaștele Sfintei Parascheva.

Numărul celor care au venit la catedrală în această dimineață a scăzut semnificativ față de zilele anterioare, când era permis și accesul celor din alte localități decât Iași.

Publicitate