Decedații Covid sunt înmormântați în saci de plastic, deși virusul nu se transmite de la cadavre

Românii care au murit după ce s-au infectat cu coronavirus au fost predați familiilor în saci, sub pretextul că sunt contagioși. Același pretext a fost folosit și atunci când Ministerul Sănătății a interzis autopsiile.

Însă autoritățile din Europa contrazic tot ceea ce se știe și aplică în România. Informațiile Centrului European fac referire la transmiterea de pe suprafețe contaminate, însă noile studii arată că șansele de infectare sunt de una la 10.000 de cazuri, informează stiripesurse.ro.

Publicitate

„Riscuri specifice asociate cu manipularea corpurilor persoanelor decedate ca urmare a infecției cu virusul SARSCoV-2 suspectată sau confirmată. Până în prezent nu există dovezi de transmitere a SARS-CoV-2 prin manipularea corpurilor persoanelor decedate.

Riscul potențial de transmitere asociat cu manipularea corpurilor persoanelor decedate ca urmare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 suspectată sau confirmată se consideră a fi redus și poate fi asociat cu:

• contactul direct cu rămășițe umane sau cu lichide corporale în care este prezent virusul;

• contactul direct cu vectori neanimați contaminați.

Întrucât SARS-CoV-2 viabil poate persista pe suprafețe câteva zile (7), există posibilitatea ca virusul să persiste și pe corpurile persoanelor decedate. Prin urmare, pentru cei care nu poartă echipament individual de protecție (EIP), contactul inutil cu cadavrele trebuie redus la minimum.

Cei care vin în contact direct cu persoane decedate ca urmare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 (atât suspectată, cât și confirmată) trebuie să se protejeze împotriva expunerii la lichide corporale infectate, la obiecte contaminate sau la alte suprafețe contaminate din mediu prin purtarea de EIP corespunzător.

Ca cerință minimă, trebuie purtate mănuși și halat impermeabil cu mânecă lungă.

În timpul manipulării standard, riscul asociat cu transmiterea prin picături sau aerosoli din căile respiratorii ale decedatului se consideră a fi redus. În schimb, procedurile generatoare de aerosoli sau procedurile care pot genera stropi în cursul necropsiilor comportă un risc mai mare și necesită EIP corespunzător [de exemplu, protecție pentru ochi și măști de protecție respiratorie cu filtru (FFP) din clasa 2 sau 3 (FFP2, FFP3)]”, se arată pe site-ul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul bolilor.

Un ghid publicat de către Public Healt England spune că riscul cauzat de persoanele care au decedat în urma unei infecții cu SARS-CoV2 apare din aerosolii generați în manipularea post-mortem a persoanei decedate.

Gestionarea acestui pericol va reduce substanțial riscul rezidual, deoarece virusul se
va degrada rapid atunci când nu este susținut de țesut viu. Prin urmare, nu există nicio
cerință pentru sacii de cadavre, dar pot exista și alte motive practice pentru utilizarea
acestora. Punerea unei cârpe sau a unei măști deasupra gurii persoanei decedate atunci când o mutați poate ajuta la prevenirea eliberării aerosolilor.

COVID-19-safe-handling-of-bodies-or-persons-dying-from-COVID19
Publicitate