Deși vaccinarea în România tinde spre zero, urmează să mai primim 47 milioane de doze!

Începută în 27 decembrie 2020, campania de vaccinare din România a fost și un succes, dar și un eșec de proporții. Situația din acest moment este una fără precedent, situație despre care fostul ministrul al Sănătății Vlad Voiculescu declară pentru Impact.ro că ar fi avertizat guvernul din care a făcut parte la acel moment.

România este a doua cea mai slab vaccinată țară din Uniunea Europeană, după Bulgaria, cu aproximativ 42% din populație complet vaccinată. Această situație reflectă neîncrederea în instituțiile statului și educația deficitară în materie de vaccinare.

Publicitate

În condițiile în care stocurile depășesc cu mult cererea de vaccinuri, guvernul de la București a vândut sau a donat vaccinurile în exces înainte de data de expirare.

Valeriu Gheorghiță, care era însărcinat cu coordonarea campaniei de vaccinare din România, declara la începutul lunii trecute că aproximativ 900.000 de doze expirate ale AstraZeneca urmau să fie distruse.

La acel moment autoritățile încercau să plaseze peste 300 de milioane de doze, subliniind faptul că problema vaccinării lumii este acum mai mult legată de cerere decât de ofertă. La apogeul celui de-al patrulea val, la sfârșitul lunii octombrie și în noiembrie, România s-a aflat pe primul loc pe listele mondiale ale noilor decese cauzate de coronavirus la un milion de persoane.

Vlad Voiculescu declară că România așteaptă acum alte 47 de milioane de vaccinuri. Conform unei statistici publicate de Euractiv, România a primit peste 28,6 milioane de doze de vaccinuri de la sfârșitul anului 2020.

Din acest total, mai puțin de 60% au fost folosite pentru populația nevaccinată. Aproximativ 3,5 milioane de doze au fost vândute altor țări, iar alte 2,2 milioane au fost donate, iar aproape un milion din ceea ce a mai rămas, a expirat.

Într-un interviu acordat exclusiv redacției Impact.ro, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu spune că autoritățile știau de aceste probleme, și că, deși ar fi tras acest semnal de alarmă, lucrurile au fost lăsate să evolueze la ceea ce se întâmplă astăzi.

Pe de altă parte, același Vlad Voiculescu spune că România mai are de primit, conform înțelegerii semante de guvernul condus la acel moment de Florin Cîțu, alte 47 de milioane de doze de vaccin.

„Pot doar să vă spun că am atenționat în timpul mandatului meu asupra cantității de vaccinuri care erau comandate la data respectivă, cantitate care era în mod evident mult prea mare chiar și pentru cele mai optimiste scenarii de vaccinare din România.

Erau mai multe scenarii. La momentul respectiv cu datele pe care le aveam atunci deja cantitățile erau foarte mari.”, declară fostul ministru Vlad Voiculescu.

Conform unor date, publicate de Impact.ro, au existat și discrepanțe în ceea ce privesc sumele plătite pentru vaccinurile covid achiziționate de România în această perioadă a pandemiei. Valorile diferă de la un vaccin la altul, după cum arată și datele de mai jos:

AstraZeneca la prețul de 9,21 de lei,
Johnson&Johnson – 34,36 lei,
Valneva – 83,2 lei,
Novavax – 94,5 lei,
Pfizer – 96 de lei,
Moderna – 133,7 lei

”Pot să vă spun de asemenea că am vorbit despre asta în ședința de Guvern, în materiale scrise către CNCAV și către primul ministru, de asemenea ministrul de Finanțe de atunci a avut o poziție similară. Toate deciziile au fost luate de către premier, premierul Cîțu la data aceea.

Pot să vă spun de asemenea că în mandatul doamnei Ana Mihailă au mai fost reduse cantitățile de vaccin.” a declarat în exclusivitate pentru Impact.ro Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

Astăzi, după ridicarea restricțiilor din 8 martie, campania de vaccinare a picat în responsabilitatea medicilor de familie, conform declarațiilor date de noul coordonator al campaniei de vaccinare.

Întrebarea firească care se poate enunța este ce se va întâmpla cu aceste 47 de milioane de noi doze de vaccin, în condițiile în care interesul populației este deja spre zero? Rămâne de văzut.

Publicitate