Despre mărirea prețului la combustibil, Isărescu spune să ne vedem de lungul nasului. Să fim calmi și să bem ceai de tei

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat astăzi raportul asupra inflaţiei pe trimestrul 1 al acestui an. El a explicat de ce au crescut prețurile la facturi și carburanți în ultima perioadă, informează stiripesurse.ro.

Oficialul susține că România nu are capacitatea să influențeze prețurile în mod decisiv, având în vedere că economia românească nu mai e una închisă, ci într-o interdependență cu economiile globale.

Mai mult decât atât, guvernatorul Mugur Isărescu recomandă românilor să abordeze cu calm creșterea prețurilor, recomandând mult calm și un ceai de tei. Referitor la mărirea prețului la combustibili, Isărescu spune că nu noi stabiolim prețurile la petrol și gaze și ar fi bine să ne vedem de lungul nasului.

El a afirmat că din iulie 2021 s-a înregistrat o creştere extrem de rapidă a preţurilor, menţionând că în spatele acestei creşteri se află cele legate de costurile de producţie, în special a costurilor cu energia.

„Suntem o economie deschisă. Nu noi stabilim prețurile la petrol, gaze. Să ne vedem de lungul nasului, ca să spun așa. Nu mai avem o economie închisă. Nu avem cum să o sprijinim decât cu subvenții. (…)

Faptul că depindem mai puțin de gaze naturale / petrol din străinătate sau Rusia ne ajută, dar nu suficient ca să contracarăm. Din această cauză vedem cum au crescut prețurile la gaze, carburanți, cum e și în ultimele zile motorina”, a spus Mugur Isărescu, la o conferință de presă.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le recomandă românilor să abordeze cu calm explozia prețurilor. Isărescu spune că românii trebuie să se calmeze, iar mesajele publice trebuie să fie și ele mai moderate. Isărescu recomandă și un cunoscut remediu românesc pentru nervi, ceaiul de tei.

„Să o zicem pe românește, un rău nu vine niciodată singur. Costurile la energie s-a dus în costul altor produse de consum. Cu majorarea ratei dobânzii influențăm inflația pe partea cererii. Ținem sub control cererea.

Dacă nu avem o inflație determinată de costuri trebuie să fim atenți ca măsurile noastre să nu fie percepute că se adaugă la costurile de producție. Ca orice Bancă Centrală și BNR trebuie să facă un balancing act. Trebuie să facem un dozaj. O să vedeți că suntem cu un exces de cerere la limită.

Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e specifică perioadelor de criză. Autoritățile asta trebuie să transmită, calm. Un ceai de tei. Și aceste discuții sociale care nu se mai termină cu inflația și exagerările nu se mai termină”, a declarat Mugur Isărescu.