Deținut operat de urgență după ce a înghițit, din greșeală, o bucată de 7 cm dintr-o unghieră! – FOTO

Echipa de endoscopie intervențională de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie a intervenit în urgență ieri, 11 iulie 2023, pentru a salva viața unui pacient care a aspirat un corp străin metalic, informează ziaruldeiasi.ro.

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 41 de ani, aflat în regim de detenție, a alertat personalul medical al instituției unde este reținut în urma unor simptome alarmante.

Pacientul a început să prezinte tuse cu sânge proaspăt, șuierături în piept și durere toracică. El a fost imediat transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sf. Spiridon, unde a declarat că s-a înecat accidental și a aspirat un obiect metalic de dimensiuni mici.

Imagistica medicală a confirmat prezența unui obiect blocat în bronșa principală dreaptă, având aproximativ 7 cm lungime și 1,5 cm lățime, identificat ulterior ca fiind o parte componentă a unei unghiere. Pacientul a fost trimis de urgență către Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie pentru a se realiza extracția corpului străin.

Intervenția a fost extrem de dificilă, deoarece obiectul era periculos, având o lamă ascuțită, iar manevrarea lui ar fi putut duce la rănirea suplimentară a mucoasei bronșice sau chiar la perforarea acesteia, cu consecințe grave pentru pacient.

Echipa de endoscopie intervențională, condusă de Prof. Dr. Antigona Trofor și Conf. Dr. Radu Crisan-Dabija, și formată din Dr. Mihaela Sandu, Dr. Gabriel Iosep, Dr. Mihnea Miron, asist. Mihai Saviliu și As. Agurita Alexa, cu sprijinul echipei din Secția ATI și Blocul Operator, a intervenit rapid pentru a salva viața pacientului.

După obținerea consimțământului, pacientul a fost sedat și s-a efectuat bronhoscopie rigidă sub anestezie generală, procedura prin care corpul străin a fost extras cu succes în aproximativ 25 de minute.

Este important de menționat că aspirația unui corp străin în arborele traheobronșic reprezintă o urgență medicală deoarece pune în pericol viața pacientului, mai ales în cazul în care apare și sângerarea. Din fericire, intervenția a decurs fără complicații, fiind luate toate măsurile de siguranță, iar pacientul se află în afara oricărui pericol în prezent.

Astăzi, pacientul va fi consultat și de către Serviciile de Chirurgie Generală și Gastroenterologie, deoarece imaginile radiologice indică posibila prezență a unor corpuri străine de natură necunoscută și în aparatul digestiv, însă detalii suplimentare și confirmarea vor fi oferite de specialiștii în domeniu.

Extracția de corpuri străine aspirate în arborele traheobronșic este o procedură medicală care necesită un grad înalt de competență al personalului medical și dotarea corespunzătoare a Laboratorului de Endoscopie Bronșică. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași este singura unitate sanitară din Regiunea Moldovei unde se poate realiza această intervenție.

Publicitate