Dezbatere în spațiul public după ce un polițist în ținută de ”ceremonie” oprește mașini pe drumul public – VIDEO

De câteva zile, în spațiul public are loc o adevărată dezbatere după ce pe rețelele de socializare a fost postat un clip video în care un polițist îmbrăcat într-o altfel de uniformă, nu cea clasică de polițist, oprește un autoturism pe un drum public și solicită documentele la control.

Aatât persoana care a realizat videoclipul cat și internauții, au reclamat că polițistul nu ar fi avut dreptul să oprească acel autoturism având în vedere faptul că era îmbrăcat în ținută de ”ceremonie”, așa cum singur a menționat polițistul.

Publicitate

Tema de discuție a fost cea în care ar trebui sau nu să oprim la semnalele unui polițist, îmbrăcat în cămașă albă, cravată și pantaloni închiși la culoare. ”Apărarea” angajatului MAI în fațe celui care îl filma a fost accea că este polițist pentru că a coborât dintr-o mașină de poliție.

Evenimentul cu pricina a avut loc pe un drum public din juduțul Neamț și pentru a verifica dacă într-adevăr polițistul și-a îndeplinit atribuțiunile de serviciu, am solicitat Serviciului Poliției Rutiere Neamț un punct de vedere, iar răspunsul lor pare să lămurească pe deplin controversata dezbatere.

Acestea precizează faptul că în realizarea atribuțiilor cele revin polițistul, are dreptul să legitimeze și să stabilească identitatea persoanelor, în condițiile legii, să poarte asupra sa echipamentul și muniția necesară, indiferent dacă este uniformă sau echipat civil.

Să folosească pentru îndeplinirea misiunilor autovehicule din dotare cu sau fără semne distinctive ale poliției, să dea dovadă de amabilitate și solicitudine și să adopte o atitudine politicoasă și fermă.

De asemenea, IPJ Neamț ne-a comunicat faptul că în cursul zilei de 5 septembrie 2022, polițistul din filmare a fost prezent la deschiderea anului școlar la două unități de învățământ din localitățile Dragomirești și vad.

După finalizarea acestor activități, în timp ce se deplasa, a identificat în trafic un autoturism asupra căruia avea cunoștință că figura măsura unui sechestru. Acesta procedat la oprirea autoturismul în cauză, declarându-și identitatea și motivul opririi.

A solicitat totodată sprijinul colegilor planificați în activitate. Persoanele în cauză a fost sancționate contravențional, fiind luată și mă sura reținerea certificatului de înmatriculare.

@raducostel570♬ sunet original – raducostel570 Radu

Publicitate