Din lipsă de bani, România nu va participa la Eurovision 2024!

Joi, 25 ianuarie, Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) a luat hotărârea de a retrage participarea României la Eurovision Song Contest 2024, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție.

Decizia a fost susținută de 5 voturi „pentru”, în timp ce 4 membri s-au abținut și alți 4 au votat „împotrivă”.

Publicitate

Principala motivare a deciziei o constituie „constrângerile financiare”, conform comunicatului oficial al SRTv.

Consiliul de Administrație a subliniat că dorința de a reprezenta România la un nivel performant în cadrul competiției internaționale și resursele financiare limitate au condus la concluzia că nu este fezabilă participarea în acest an la Eurovision Song Contest.

În comunicat, SRTv a explicat că bugetul alocat pentru anul 2024 nu conține suficiente fonduri pentru a asigura participarea țării conform standardelor tot mai ridicate ale competiției Eurovision.

Această situație este cu atât mai evidentă, cu cât instituția trebuie să gestioneze și alte proiecte prioritare, cum ar fi transmiterea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, continuarea procesului de retehnologizare – automatizarea emisiei canalelor SRTv, investiții în sistemul de producție al știrilor, precum și proiecte de modernizare amânate.

Televiziunea Română a beneficiat de o prelungire a termenului limită pentru înscrierea la Eurovision 2024, dar, în ciuda eforturilor, s-a ajuns la concluzia că nu există resurse financiare suficiente pentru a asigura o participare de calitate.

SRTv a subliniat că decizia de a nu participa la Eurovision nu este singulară, menționând că de-a lungul anilor, alte țări precum Ungaria, Turcia, Bulgaria, Muntenegru, Slovacia, Bosnia și Herțegovina sau Macedonia de Nord au luat decizii similare.

Ediția din acest an a Eurovision Song Contest va fi găzduită de orașul suedez Malmö, după ce reprezentanta Suediei, Loreen, a câștigat competiția în 2023.

Publicitate