Din nou ne ard spitalele! 9 morți în incendiu, bolnavi resuscitați în curte la Spitalul din Constanța

Apar noi informații pe surse privind victimele de la incendiul de la secția ATI a spitalului Constanța. Dacă inițial au fost confirmați patru morți, acum apar informații că numărul victimelor s-ar ridica la nouă.

ACTUALIZARE: Este vorba de 7 persoane decedate.

Publicitate

Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, care conduce ancheta incendiului de vineri, de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, a declarat că a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Teliceanu susține că sunt șapte persoane care au murit în urma tragediei și nu nouă, așa cum susține șeful ISU Dobrogea, Cristian Amarandei.

Procurorul criminalist a mai declarat că nu toți pacienții au murit arși, ci unii dintre aceștia au decedat prin intoxicare cu fum.

”A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Au venit colegii de la Institutul de Criminalistică, urmează să identificăm tot ce se poate identifica. Din informațiile pe care le am, avem 7 decedați, urmează să se facă identificarea, să sperăm că nu crește numărul decedaților.

Cel mai probabil se va dispune o expertiză să vedem cauzele, dacă pot fi imputate unei persoane sau nu. Nu vrem să lucrăm cu ipoteze care nu au susținere din probele pe care urmează să le administrăm. Nu toți decedații au fost găsiți pe paturi, nu erau toți arși, unii au murit intoxicați cu fum.

Din câte știu, o persoană de pe-aici a dat informația că sunt trei decedați la Spitalul Județean, dar de fapt este doar unul”, a declarat Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, vineri, în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Trei din cei nouă morți ar fi fost găsiți în lift. 113 pacienți erau internați în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, din care 10 în ATI.

Ministerul Sănătății a anunțat, referitor la incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, că, din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, vineri dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI.

Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean de Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU. La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, au fost activate de către DSP Constanța și unitățile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie.

„Din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, în această dimineaţă se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI”, a precizat MS.

Potrivit sursei citate, toţi pacienţii vor fi transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi un spital mobil ISU.

„La solicitarea ministrului interimar al Sănătăţii, au fost activate de către DSP Constanţa şi unităţile sanitare din Medgidia şi Mangalia, în caz de nevoie. În acest moment, echipele sunt în misiune de intervenţie”, arată ministerul.

Conform unui raport asupra problemelor din spitale realizat după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța au fost descoperite mai multe nereguli la instalațiile de semnalizare și la cele electrice, potrivit Mediafax.

Conform raportului, în spital nu funcționau instalatiile de detectie, semnalizare si avertizare a incendiilor, iar instalațiile electrice nu erau verificate periodic cu personal atestat.

Raportul mai aăta că instalatiile electrice se exploatează cu defectiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se genereazi supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor.

În ansamblu, raportul arăta că 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii; 71% din saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilație mecanică prin exhaustare; 60% din saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA; 71% din secțile de ATI controlate nu se asigură distanțele între paturi (de 2, 5 m); doar 40% din secțile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei garzi; la 56% dintre paturi nu sunt amplasate cel puțin 12 prize pe ambele părți ale patului.

După incendiul Spitalul Județean din Piatra Neamţ, în care 12 pacienţi au murit, Inspecţia sanitară de stat a făcut controale în secţiile ATI din spitalele publice şi private. Controalele au început pe 17 noiembrie, iar o serie de rezultate au fost anunțate la jumătatea lunii decembrie.

Un incendiu a avut loc vineri dimieață la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în secția ATI.

Publicitate