Din septembrie va dispărea constatarea amiabilă de accident în format scris, fiid înlocuit cu cea electronică

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a schimbat regulile care se aplică asigurării RCA. Pentru șoferi, cea mai importantă modificare este introducerea constatării amiabile electronice, procedură care va scuti sute de mii de oameni de completarea, deloc simplă, a celebrului formular de constat amiabil.

Concomitent, anunță supraveghetorul, au fost scoase din norma RCA toate prevederile care au dus România în procedură de infringement încă din 2018.

Publicitate

ASF a adoptat actul normativ care modifică norma 20/2017 privind asigurările auto în România. Pentru șoferi, principala modificare vizează introducerea constatării amiabile electronice, care va ușura viața celor aproximativ 500.000 de șoferi români care sunt implicați anual în accidente.

Actul normativ, a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în luna septembrie a acestui an.

„Una dintre reglementările introduse în premieră  vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic.

Conform noilor reglementări “în cazul completării formularului de Constatarea amiabilă de accident” în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.” .

Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

“ Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ.

În 2021 a fost eliminată și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.

Publicitate