Director de spital: ”S-a întâmplat ca 120-200 de pacienţi să fie îngrijiţi de o singură asistentă”

Directorul medical al Spitalului Gomoiu, Costel Vlad, a atras atenția asupra unei situații alarmante, afirmând că un număr cuprins între 120 și 200 de pacienți au fost îngrijiți de o singură asistentă.

Această declarație a stârnit îngrijorare, evidențiind deficitul masiv de personal din cadrul instituției medicale, informează defapt.ro.

Publicitate

Conform declarațiilor lui Vlad, situația s-a agravat progresiv, având la bază blocarea posturilor și lipsa organizării de concursuri pentru ocuparea acestora. Personalul a fost transferat din alte secții, însă resursele umane s-au epuizat, iar mulți dintre angajați au renunțat la posturi.

Directorul medical a evidențiat că secția de urgență este extrem de afectată, reprezentând interfața principală între pacienți și spital. Situația critică a fost amplificată de lipsa personalului, o singură asistentă fiind responsabilă de asistența medicală a sute de pacienți într-o singură zi, ceea ce este considerat extrem de insuficient.

„Camera de gardă este zona cea mai fierbinte pentru că ea este interfaţa cu pacientul care vine cu o urgenţă la spital, motiv pentru care noi am considerat că este corect să tragem un semnal de alarmă în special pentru acest sector de activitate, pentru că pacientul de la gardă simte cel mai tare lipsa de oameni.

Concret, se poate întâmpla şi de fapt s-a întâmplat ca cei 120-200 de pacienţi care se prezintă la camera de gardă într-o zi să poată să fie îngrijiţi de o singură asistentă, ceea ce este foarte puţin”, a spus Vlad.

În contextul acestei crize, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a transferat responsabilitatea către administrația locală, menționând că spitalul este sub jurisdictia Primăriei Capitalei.

În timp ce directorul medical a făcut apel la soluționarea rapidă a problemelor din cadrul instituției medicale, ministrul Rafila a evitat asumarea responsabilității, indicând că unele limitări au fost impuse de Ministerul de Finanțe la finalul anului anterior.

În lumina acestei situații alarmante, este evidentă necesitatea unei intervenții imediate pentru a rezolva criza de personal din spital și pentru a asigura furnizarea adecvată a serviciilor medicale pentru pacienți. Configurația actuală a personalului medical reprezintă o amenințare serioasă la adresa calității îngrijirii medicale în cadrul Spitalului Gomoiu.

Publicitate