Dispar ecranele tactile din interiorul noilor mașini, care sunt cauza multor accidente!

Organismul european de evaluare a siguranței vehiculelor, cunoscut sub numele de NCAP, a anunțat că va impune noi reguli pentru modelele auto începând cu 1 ianuarie 2026.

Aceste reguli impun ca cinci dintre comenzile principale ale unui autovehicul – claxonul, ștergătoarele de parbriz, semnalizatoarele, luminiile de avarie și funcțiile SOS – să necesite butoane sau comutatoare fizice.

Publicitate

Această decizie vine în urma îngrijorărilor privind siguranța generate de creșterea utilizării ecranelor tactile în mașinile de generație nouă. Deși aceste ecrane au fost introduse pentru a oferi mai multe funcții și o experiență de conducere mai avansată, NCAP consideră că ele pot fi cauza unor accidente, deoarece conducătorii auto sunt distrași de interfața lor complexă.

„Ce observăm acum este că avem din ce în ce mai multe accidente în care oamenii intră în coliziune pentru că sunt distrași”, a declarat Matthew Avery, directorul de dezvoltare strategică al NCAP.

Această schimbare va necesita ca producătorii auto să-și revizuiască modelele pentru a se conforma noilor reguli impuse de NCAP, dacă doresc să obțină ratingul de siguranță de cinci stele, care este urmărit cu atenție de către consumatori.

Deși programul NCAP este voluntar, majoritatea producătorilor de automobile respectă regulile sale pentru a-și menține credibilitatea și încrederea clienților.

Această decizie reprezintă un pas important în asigurarea unei siguranțe sporite în autovehiculele de generație viitoare și ar putea marca o schimbare semnificativă în designul interior al mașinilor.

Publicitate