Disperarea a atins cote alarmante în India: oamenii se acoperă cu balegă de vacă și urină

Medicii din India avertizează împotriva practicii de a folosi balegă de vacă în convingerea că va îndepărta Covid-19, spunând că nu există dovezi științifice pentru eficacitatea sa și că riscă să răspândească alte boli.

Pandemia de coronavirus a provocat devastare în India, cu 22,66 milioane de cazuri și 246.116 decese raportate până acum.

Experții spun că numărul real ar putea fi de cinci până la 10 ori mai mare, iar cetățenii din întreaga țară se luptă să găsească paturi de spital, oxigen sau medicamente, mulți murind din lipsă de tratament.

În Gujarat, unele persoane au aglomerat adăposturile pentru vaci, pentru a-și acoperi corpurile cu balegă de vacă și urină, în speranța că le va spori imunitatea împotriva coronavirusului sau îi va ajuta să se recupereze.

De secole, hindușii au folosit balegă de vacă pentru a-și curăța casele și pentru ritualurile de rugăciune, crezând că are proprietăți terapeutice și antiseptice.

Medicii și oamenii de știință din India și din întreaga lume au avertizat în repetate rânduri împotriva practicării tratamentelor alternative pentru Covid-19, spunând că pot duce la un sentiment fals de securitate și pot complica problemele de sănătate.

„Nu există dovezi științifice concrete că balega de vacă sau urina acționează pentru a crește imunitatea împotriva Covid-19, se bazează în întregime pe credința cuiva. Există, de asemenea, riscuri pentru sănătate, alte boli se pot răspândi de la animal la oameni”, a spus dr. J A Jayalal, președinte Asociaţiei Medicale Naţionale din India.

Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la faptul că practica ar putea contribui la răspândirea virusului, deoarece implică oameni care se adună în grupuri.„Vedem … chiar și medicii vin aici. Credința lor este că această terapie le îmbunătățește imunitatea și pot merge la pacienți fără teamă”, a spus Gautam Manilal Borisa, manager asociat la o companie farmaceutică, care a susținut că practica l-a ajutat să se recupereze de la Covid-19 anul trecut.