Doi piloți au adormit la manșă în același timp, aproape jumătate de oră!

Agenția indoneziană de securitate aeriană a lansat un apel ferm către toate companiile aeriene, cerându-le să-și întărească controalele în cabinele de pilotaj și să asigure un timp adecvat de odihnă pentru personalul de bord înainte de fiecare zbor.

Acest apel vine în urma unui incident șocant petrecut la sfârșitul lunii ianuarie, când doi piloți ai companiei aeriene Batik Air au adormit simultan în timpul unui zbor local.

Publicitate

Potrivit unui raport preliminar al Comitetului Național pentru Siguranța Transporturilor (KNKT), la data de 25 ianuarie, pilotul și copilotul unui avion Airbus A320 au adormit timp de aproximativ 28 de minute în timpul zborului dintre Sulawesi (nordul Indoneziei) și capitala Jakarta.

Raportul dezvăluie că unul dintre piloți nu s-a odihnit suficient în noaptea precedentă zborului, ceea ce a dus la o serie de erori de navigație.

Incidentul a avut loc la aproximativ 30 de minute după decolare, când comandantul de bord i-a acordat copilotului permisiunea de a se odihni pentru scurt timp. Cu toate acestea, și copilotul a adormit „din neatenție” în timp ce prelua comenzile aeronavei.

Acest episod a provocat devieri semnificative de la traiectoria de zbor, dar, în ciuda acestor dificultăți, cei 153 de pasageri și cei 4 însoțitori de bord au ajuns la destinație nevătămați.

La 28 de minute după ultima transmisiune radio înregistrată, pilotul s-a trezit și a constatat că și copilotul său dormea profund. Într-o reacție promptă, el și-a trezit colegul, a răspuns apelurilor repetate ale controlorilor de zbor din Jakarta și a corectat traiectoria aeronavei. Aeronava a aterizat în siguranță, punând capăt cu succes unui incident care ar fi putut avea consecințe grave.

Agenția indoneziană de securitate aeriană subliniază acum importanța rigorilor sporite pentru controlul odihnei piloților și implementarea unor măsuri de siguranță suplimentare pentru prevenirea unor astfel de situații în viitor.

Companiile aeriene sunt avertizate să acorde o atenție deosebită procedurilor de odihnă și pregătire a echipajului pentru a asigura că astfel de incidente nu se vor repeta în industria aviatică.

Publicitate