După ce a pendulat prin mai multe partide, Mircea Diaconu susține AUR la parlamentare

Mircea Diaconu, cunoscutul actor și politician, a traversat numeroase formațiuni și alianțe politice în ultima vreme: a fost membru fondator al Alianței Civice în 1990, apoi a fost pus membru al CNA de către Partidul Democrat.

În 2008 a fost ales senator de Argeș pe listele PNL. În 2013 a fost ales europarlamentar, beneficiind la acea vreme de o puternică susținere mediatică din partea trustului Antena.

S-a lipit mai apoi grupului parlamentar al ALDE, iar în 2019 a candidat la președinția României din partea ALDE-ProRomânia.

Astăzi, actorul Mircea Diaconu a precizat că nu va candida la alegerile parlamentare, dar va susţine lista Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), informează bursa.ro.

Nu candidez acum la nimic, dar susţin cât pot de tare un grup de tineri pe care i-am remarcat cu câţiva ani în urmă făcând nişte marşuri absolut romantice între Chişinău şi Bucureşti. (…)

Acum am ajuns într-un punct care se numeşte marele proiect al românilor. Cel mai mare proiect al românilor a fost proiectul Unirii. Au trecut sute de ani pentru asta. Din păcate, senzaţia mea este, cu durere o spun, că din sută în sută de ani trebuie să ne reunim ca să punem din nou pe masă acest proiect mare.

Cu suferinţă spun că marea clasă politică, oricare ar fi ea, şi nu zic stânga – dreapta, pentru că e o varză doctrinară de nedescris, ci marea clasa politică pune pe masa publică proiecte mici, nimicuri„, a afirmat Mircea Diaconu într-o conferinţă de presă.

El a arătat că marele proiect al românilor trebuie pus din nou pe masă, „pentru că e nevoie să ne reunim noi între noi şi poate cândva şi cu cei din Moldova”.

Acesta este motivul principal pentru care îi susţin pe aceşti tineri, care au plecat cu ani în urmă într-un marş de la Chişinău spre Bucureşti şi sper ca marşul ăsta să continue cu o intrare în Parlament. (…) Nu candidez, pentru că aş vrea să mă ocup de subiecte şi nu de funcţii. Pentru mine, cele mai importante sunt subiectele. (…)

Eu am 70 de ani şi de aceea nu candidez, dar la 70 de ani, daţi-mi voie să încerc măcar să predau ştafeta altora şi stau lângă ei şi garantez pentru ei că vor fi serioşi. Am făcut evenimente împreună la Bruxelles şi am foarte mare încredere în ei„, a adăugat fostul europarlamentar, reamintind de proiectul său privind regenerarea pădurilor.

Un proiect propus de Diaconu şi „îmbrăţişat” de AUR se referă la depolitizarea societăţii.

S-a ajuns că, nici pe vremea lui Ceauşescu, carnetul de partid nu era atât de important ca astăzi. Şi director la grădiniţă ca să fii trebuie să-ţi dea partidul „un ceva”. Este ridicol, este jenant, penibil. (…) Mă doare adânc că România, ţara noastră, nu mai are niciun control asupra resurselor, ceea ce este nepermis. Deci, un alt treilea proiect este controlul asupra resurselor„, a adăugat Diaconu.