După mii de autopsii, un medic român a brevetat un kit care va salva vieți în cazul unui accident rutier

Doctorul Cristian Stan, medic legist cu o experiență vastă în studierea efectelor accidentelor rutiere, a dezvoltat un inovator „Sistem de amortizare a impactului traumatic pentru protecția ocupanților autovehiculelor rutiere și off-road” care promite să contribuie la reducerea deceselor cauzate de traumatisme cranio-cerebrale în accidente de mașină.

Medicul Stan, care a efectuat mii de autopsii și a analizat zeci de mii de cazuri medico-legale, susține că aproximativ 80% din decesele survenite în urma accidentelor rutiere sunt rezultatul acestor traumatisme, informează libertatea.ro.

Publicitate

Inovația sa a fost depusă spre brevetare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) în iulie 2023 și este acum în proces de evaluare. Noul sistem de siguranță se adaugă centurilor de siguranță și airbagurilor, având rolul de a imobiliza rapid partea superioară a corpului pasagerilor în cazul unui impact, prevenind astfel traumatismele cranio-cerebrale.

Sistemul propus de medicul Cristian Stan constă într-o plasă și câteva arcuri, care sunt montate pe stâlpii mașinii și pot fi declanșate mecanic sau prin intermediul unui senzor.

Acest kit se poate monta în toate locurile din autovehicul, inclusiv în cazul autoturismelor decapotabile, și se depozitează pe tavanul mașinii, astfel încât să nu deranjeze pasagerii. Atunci când este declanșat, kitul imobilizează partea superioară a corpului pasagerului într-un mod mai rapid și eficient decât centura de siguranță.

Munca la INML București și aceste observații consolidate de-a lungul anilor l-au împins și mai departe pe specialist. „M-am tot frământat cum ar putea fi reduse traumatismele cranio-cerebrale în caz de impact.

Centura de siguranță și airbagurile salvează vieți. Asta e clar. Ar trebui însă, cred, să existe un sistem care să reacționeze rapid, să fie cu declanșare exclusiv mecanică și care să imobilizeze de scaun partea superioară a corpului”, spune legistul. De ce? „Pentru ca partea superioară a corpului să nu se mai ducă în față sau să se lovească de stâlpii mașinii, de părțile dure din interiorul autoturismului la decelerație bruscă”.

Medicul Cristian Stan subliniază că acest sistem nu înlocuiește centurile de siguranță și airbagurile, ci se adaugă acestora, asigurând o complementaritate necesară pentru creșterea siguranței pasagerilor. Potrivit lui Stan, sistemul său este extrem de adaptabil și poate fi produs la un cost accesibil, în jur de o sută de lei.

Deși a depus dosarul la OSIM și a prezentat inovația unor producători auto, Cristian Stan se confruntă cu provocări în dezvoltarea unui prototip funcțional și cu interes variabil din partea companiilor auto.

Medicul legist susține că kitul se poate monta pentru toate locurile din mașină, inclusiv în cazul celor decapotabile. „Poate fi declanșat atât mecanic, șoferul anticipează accidentul chiar și doar cu fracțiune de secundă. Este suficient să apese un buton.

Dar poate fi declanșat și prin senzor. Are capacitatea de a imobiliza partea superioară a corpului pasagerului mai repede mai eficient decât centura de siguranță”.

Ce alte surse de venit mai are actrița În cazul șoferului, acesta poate să controleze în continuare mașina în cazul în care are șansa să prevină impactul. „Este o plasă care nu-i va obtura vederea”.

Cristian Stan precizează că odată declanșat sistemul, acesta poate fi rearmat la loc. „Se poate monta  pe oricare autoturism, indiferent de vechimea acestuia. Cât despre prețul kitului, legistul crede că este unul foarte accesibil. „Este ieftin și extrem de adaptabil. Ar costa undeva în jurul sumei de o sută de lei, produs în serie”, susține medicul de la  INML București.

sursa: libertatea.ro

Publicitate