Elon Musk: inteligența artificială ne va lua toate locurile de muncă

Elon Musk a declarat joi că inteligența artificială (AI) va elimina majoritatea locurilor de muncă, dar a adăugat că acest lucru nu trebuie neapărat să fie văzut ca un aspect negativ.

„Probabil niciunul dintre noi nu va mai avea un loc de muncă,” a spus Musk despre AI în cadrul unei conferințe de tehnologie, relatează CNN. Vorbind de la distanță prin webcam la VivaTech 2024 din Paris, Musk a descris un viitor în care locurile de muncă vor fi „opționale.”

„Dacă vrei să faci un job care e cumva ca un hobby, poți face un job,” a explicat Musk. „Dar altfel, AI și roboții vor oferi orice bunuri și servicii pe care le dorești.”

Pentru ca acest scenariu să funcționeze, a spus el, ar trebui să existe „venituri universale ridicate” – concept pe care l-a diferențiat de venitul universal de bază (UBI), fără a detalia cum ar putea arăta concret acest lucru. UBI se referă la guvernul care oferă o anumită sumă de bani tuturor, indiferent de cât câștigă.

„Nu ar exista lipsă de bunuri sau servicii,” a adăugat Musk.

Capacitățile AI au crescut vertiginos în ultimii ani, suficient de repede încât autoritățile de reglementare, companiile și consumatorii încă descoperă cum să utilizeze tehnologia în mod responsabil. De asemenea, continuă să crească îngrijorările cu privire la modul în care diverse industrii și locuri de muncă se vor schimba pe măsură ce AI se răspândește pe piață.

În ianuarie, cercetătorii de la Laboratorul de Informatică și Inteligență Artificială al MIT au descoperit că locurile de muncă adoptă AI mult mai încet decât unii se așteptau și se temeau. Raportul a mai spus că majoritatea locurilor de muncă identificate anterior ca fiind vulnerabile la AI nu erau economic benefice pentru angajatori să le automatizeze în acel moment.

De asemenea, experții cred în mare măsură că multe locuri de muncă care necesită o inteligență emoțională ridicată și interacțiune umană nu vor trebui înlocuite, cum ar fi profesioniștii în sănătatea mintală, persoanele creative și profesorii.

Musk a fost deschis în privința preocupărilor sale legate de AI. În timpul prezentării de joi, el a numit tehnologia cea mai mare frică a sa. El a citat „Seria de Cărți Cultura” de Ian Banks, o privire utopică ficționalizată asupra unei societăți conduse de tehnologie avansată, drept cea mai realistă și „cea mai bună viziune a unui viitor AI.”

Într-un viitor fără locuri de muncă, însă, Musk s-a întrebat dacă oamenii se vor simți împliniți emoțional.

„Întrebarea va fi una de sens – dacă calculatorul și roboții pot face totul mai bine decât tine, viața ta are sens?” a spus el. „Cred că poate totuși există un rol pentru oameni în asta – în sensul că noi putem oferi AI un sens.”

De asemenea, Musk și-a folosit timpul pe scenă pentru a îndemna părinții să limiteze cantitatea de social media la care sunt expuși copiii, deoarece „sunt programați de un AI care maximizează dopamina.”

Publicitate