”Este bine să ții rânduiala, dar pentru armonie și unitatea familiei, este bine să găsești o modalitate a împlini”

La emisiunea săptămânală de la Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, ÎPS Teodosie are un dialog duhovnicesc cu ascultătorii.

Aceștia-i trimit întrebări pe mailul redacției, iar realizatorul Eugen Tănăsescu, preot și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, i le adresează ierarhului, care răspunde pe loc.

O astfel de întrebare, foarte delicată, a venit pentru Teodosie chiar la începutul emisiunii, când o credincioasă s-a plâns de zelul consortului, care nu ține cont de postire în a-i cere soției să-și îndeplinească îndatoririle conjugale. Femeia se temea astfel că este forțată să cadă în păcat în timpul postului destinat rugăciunii și curățeniei trupești.

„Bărbatul este foarte pasional, nu prea ține cont de post, de sărbători… Apoi trece la amenințări și acuze… El se supără destul de repede, ea se simte vinovată. Ea se întreabă.“, a fost cazul expus de părintele Tănăsescu, spre rezolvare înțeleaptă, arhiepiscopului Tomisului.

Om de lume, ierarhul Tomisului a oferit un răspuns împăciuitor, îndemnând creștina să fie totuși o soție supusă.

„Este bine să ții rânduiala, dar pentru armonie și unitatea familiei, este bine să găsești o modalitate a împlini… Noi ne întâlnim, duhovnicii, cu astfel de situații… Nu trebuie duse la extrem, dar cu blândețe, poate pe parcurs, va înțelege să fie socotite ca nu toate zilele sunt la fel și să avem discernământ. Să distingem timpul… (postirii – n.a.) de orice altă patimă“, a dat sfat ÎPS Teodosie.

„Femeia știe că în Biblie se spune că ea nu mai e stăpână pe trupul său și invers – dar cum e asta?“, a insistat preotul Eugen Tănăsescu. „Se referă la iubire, nu la posesie. Ei își aparțin unul altuia, dar nu la extrem“, a separat lucrurile arhiepiscopul Teodosie.