Există un loc de muncă plătit cu 10.000 de lei bani în mână pe lună, dar ocolit de români

Potrivit datelor Eurostat, mai mult de o treime dintre români muncesc pentru salariul minim, echivalentul a 400 de euro, ceea ce îi expune la riscul sărăciei și excluziunii sociale.

Cu toate acestea, chiar în aceste condiții, există locuri de muncă bine plătite pe care românii le evită, așa cum este cazul tractoriștilor din sectorul agricol.

Fermierii se confruntă cu o problemă alarmantă, întrucât nu găsesc tractoriști disponibili pentru a lucra la salarii care pot ajunge până la 10.000 de lei lunar (aproximativ 2.000 de euro). Chiar și oferind un contract de muncă stabil și un salariu atractiv, fermierii întâmpină dificultăți în a găsi personal calificat pentru a conduce tractoarele și utilajele agricole.

Un exemplu relevant este cel al lui Vlad Câmpean, administratorul unei ferme, care se declară „disperat” în căutarea unui tractorist. Chiar dacă oferă un salariu de 10.000 de lei lunar și un contract pe perioadă nedeterminată, fermierul a întâmpinat refuzurile candidaților, unul dintre aceștia alegând să plece să lucreze în străinătate pentru un salariu dublu.

„Sunt disperat – și nu exagerez deloc, nu sunt dramatic când spun asta, dar pur și simplu nu găsesc un tractorist în toată țara asta deși am dat zeci de anunțuri de angajare.

Am două tractoare care îmi ruginesc pur și simplu, dar nu găsesc tractoriști de mai bine de un an. Am vorbit cu un băiat care mi-a promis inițial că vine pentru un salariu de 10.000 de lei și contract pe perioadă nedeterminată, apoi mi-a dat mesaj că în Franța câștigă dublu și că pleacă acolo.

Dacă nici măcar un salariu de 10.000 de lei lunar nu e bun, atunci ce să mai zic, ce să mai fac? Sunt disperat, nu știu ce să mai fac”.

Un alt fermier, Radu Vladimir, se confruntă cu aceeași problemă și a renunțat să mai caute angajați, alegând să învețe să conducă singur tractoarele și utilajele agricole. El subliniază că este dispus să plătească un salariu generos, echivalentul a două mii de euro, dar nu reușește să găsească un tractorist dispus să muncească în țară.

„Știu că sunt atâția și atâția săraci, că suntem cea mai săracă țară din Europa, dar eu sunt gata să plătesc echivalentul a două mii de euro unui tractorist și nu îl găsesc pur și simplu.

Am auzit de români care muncesc pe brânci afară pentru 1.000 și ceva de euro, dar uite că nu găsesc unul dispus să muncească pe tractor și să îl plătesc aproape dublu, fără să mai fie nevoit să stea printre străini și să plătească chirie.

Pentru că nu văd soluție, voi învăța să îmi conduc singur tractorul, chiar dacă asta înseamnă că voi neglija alte treburi pe care le făceam aici”.

Din cauza salariilor mai mici și a oportunităților limitate, mulți tractoriști români au plecat în străinătate, în țări precum Franța și Germania, unde pot câștiga aproape dublu față de salariile din România.

Lipsa tractoriștilor în sectorul agricol pune în pericol activitatea fermierilor și poate afecta productivitatea și rentabilitatea exploatațiilor agricole. În fața acestei situații dificile, unii fermieri se văd nevoiți să își asume responsabilitatea de a conduce utilajele agricole, neglijând alte activități importante pentru afacerile lor.

sursa: adevarul.ro

Publicitate