”Fabrica de diplome” de la Camera de Comerț și Industrie Neamț

De mulți ani a devenit o practică a Camerei de Comerț să premieze firmele de top ale județului Neamț, în baza unor statistici economice preluate de la Ministerul Finanțelor Publice sau din analize proprii.

Un lucru bun, atât timp cât acest eveniment numit ”Topul firmelor nemțene” ar reflecta cu adevărat activitatea mediului de afaceri din județul Neamț.

Publicitate

Doar că, în opinia noastră, acest eveniment s-a transformat în ultimii ani într-o adevărată ”fabrică de diplome”. Practic, unele firme primesc invitație din partea Camerei de Comerț și Industrie Neamț pentru a participa la festivitatea de premiere, acestea urmând să opteze pentru ce fel de diplomă vor să primească. Cu ramă, la 96,70 lei sau cu suport de birou la 99.50 lei. În funcție de acest lucru, desigur, urmau să le fie comunicate și alte costuri aferente evenimentului.

Din start vrem să clarificăm un aspect: multe firme premiate își merită cu prisosință acele diplome pentru că au o activitate economică importantă și oferă multe locuri de muncă.

Dar, pe lângă acestea, sunt foarte multe firme care susțin economia locală și care ar merita aceleași aprecieri, dar pe care ori nu le invită nimeni, ori refuza să-și cumpere singure premiul și să facă fotografiile de scenă. Alte societăți s-au plictisit să mai participe la acest eveniment pentru că au pereții plini de diplome de la CCI Neamț.

Spre surprinderea multora, anul acesta CCI Neamț a ținut să demonstreze că este cu adevărat o fabrică de diplome, invitând și premiind două societăți comerciale care aparțin instituțiilor publice din Neamț. Asta, deși Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ se definește a fi un ONG creat pentru a reprezenta, apăra şi susţine interesele membrilor săi şi ale comunităţii de afaceri în raport cu autorităţile publice şi cu organismele din ţară şi străinătate.

Este vorba de SC Troleibuzul SA, o societate aflată în subordinea CJ Neamț și care, din cauza managementului prost, a ajuns să-și suspende activitatea de transport și să lase pasagerii care aveau abonamentele plătite să meargă pe jos.

Acest lucru n-a contat pentru conducerea Camerei de Comerț, care premiază la foc automat tot ce mișcă și pe oricine își cumpără diploma și locul la masă.

Și SC Drupo SA, o altă societate a Consiliului Județean, s-a bucurat de o mare apreciere din partea Camerei de Comerț, deși aceasta funcționează pe piața economică doar prin comenzile primite de la CJ Neamț și abia a ieșit din insolvență.

Dar ce mai contează pe cine premiem, atât timp cât trebuie să mai ”bifăm” o activitate și mai încasăm o taxă de participare.

În rest, activitatea Camerei de Comerț și Industrie Neamț este deosebit de bogată, în special prin celebrele târguri cu iz rural pe care le organizează în mijlocul municipiului Piatra-Neamț. Dar despre asta, într-un material viitor.

Publicitate