Părintele unui elev care susține că este din municipiul Ploiești, a postat pe un grup de Facebook o discuție de pe whatsapp, în care învățătoarea a făcut un calcul la ceea ce urmează să se ”înhame” părinții, costul per elev ajungând la astronomica sumă de 1.053 lei, bani pe care fiecare părinte ar trebui să-i achite ca și ”fond al clasei”.
Cu acești bani strânși (în mod ilegal) de la părinți, ar urma să se achiziționeze următuarele: parchet, dulap, aer condiționat, bănci, tablă și zugrăvit clasa.
”Bună ziua,
Vă prezintă o discuție “normală”, inițiată de Dna Invatoare. Bineînțeles participarea este “opțională”. Și eu care credeam ca doar solicitarea fondului clasei este abuziva.” – a fost mesajul părintelui.
Bineînțeles că reacțiile nu au întârziat să apară:
”Ferească…! Predau în mediul rural din 2011, dar bani de la părinți nu s-au cerut vreodată. Avem videoproiectoare, laptopuri, table smart. Și tocmai s-a adus mobilier nou, atât în școala care are P.J., cât și în structură. Dar toate au fost achiziționate de primărie, prin proiect.
Avem xerox la care le facem copiilor fișe de lucru. Hârtia o cumpărăm noi, pe cardul de carieră didactică, și ne-a mai dat și dna director câte un top (fiecărui profesor).Nu transformăm părinții în sponsori! De ce acceptați așa ceva?”
”Eu nu inteleg de ce va mirati!
Noi ,( adica familia mea)am contribuit la amenajarea clasei fiului meu, ( clasa pregatitoare din cate imi amintesc si sunt ani buni,copilul meu este acum in clasa a XI a ) la fel cu dulapuri, banci , video – proiector, inclusiv perdelele de la geamuri , si tot scoala de stat a fost,si sa nu spun ca urmatorul an au schimbat clasa,si ar fi vrut sa amenajam si clasa in care ne-am mutat !!”
”Adică oraş, nu un sat în vârf de munte, care are un amărât de buget. Aveți primar nou, probabil nici nu ştie ce se întâmplă în şcoli sau ce nevoi au. Probabil se merge pe practica veche, mai ales dacă directorul este numit politic şi nu-l deranja pe fostul primar.
Sau este o modalitate de a dubla plata profitând de naivitatea părinților. Vă arată facturi, dar ei le decontează şi la Primărie, iar banii îi împart între ei. Spuneți pe grupul clasei că este responsabilitatea primăriei în totalitate şi că, dacă este nevoie, părinții pot cel mult să susțină cererea şcolii către Primărie.
Pentru rapiditate vă puteți duce într-o audiență împreună cu directorul, dacă doreşte. Acum serios vorbind, la modul acesta se practica prin anii 2000. Concret vorbind, ce oferă şcoala? Pereții clasei la gri?! Este inadmisibil aşa ceva. Bani sunt.
Dacă veți accepta, intrați într-o horă care vă va tapa de bani în toți anii de şcoală şi deveniți şi complici la o ilegalitate. Puteți argumenta chiar aşa pe grupul clasei: cā vă este şi frică să nu existe consecințe penale pentru complicitate la o ilegalitate.
Poate nu toți părinții reacționează civic, s-ar putea să funcționeze mai degrabă frica de consecințe penale, pentru că chiar există acest risc să oferiți bani la negru sub forma aceasta.”
”Sa inteleg ca a fost refuzata de director si primar si acum cere parintilor? Sau nu si-a mai batut capul ca doar „parintii fac orice pentru binele copilului.”
Daca nu a trecut prin canalele normale, faceti-i, va rog, sesizari la director si inspectorat. Cu putin noroc o sa aveti o noua invatatoare.”– au fost doar câteva din comentariile la postare.